BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
De lekkerste flammkuchen maak je zelf

De lekkerste flammkuchen maak je zelf

Genieten met een grote groep

Koken is zorgen. Voor jezelf, je familie, vrienden of voor wie je dan ook iets maakt. Er zit tijd, liefde, aandacht en persoonlijkheid in goed zelfgemaakt eten. Of het nou is omdat iemand die zorg nodig heeft, of gewoon omdat het fijn is iemand even te verwennen. Deze maand drie heerlijke recepten die je omarmen.

Flammkuchen

met prei en zalm
Een groot gebaar, dit heerlijke comfortfood. Klaar in minder dan een half uur. En er is genoeg voor iedereen!
hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 25 min

flamkuchen

Ingrediënten

■  400-500 g wilde zalmfilet (vers of uit de diepvries, ontdooid)
■  2 flinke preien, in ringen
■  2 pakken flammkuchendeeg*
■  250 ml crème fraîche
■  200 g gemengde salade met rucola
■  handje verse kruiden (bijv. bieslook, peterselie en/of kervel)

■  uit voorraad: extra vergine olijfolie, peper en zout

Kleine eters? Ga uit van 1 flammkuchen en gebruik 125 g crème fraîche en 350 g zalm.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220°C. Bestrooi intussen de zalm met peper en zout. Breng in een hapjespan een laagje water aan de kook. Leg de zalm erin en pocheer de zalm in 3 tot 4 min. net gaar. Stoom de prei de laatste 2 min. even mee met de zalm.

Zet 2 bakplaten klaar en leg op elke bakplaat een stuk flammkuchendeeg op het bijgeleverde bakpapier. Verdeel de crème fraîche over de 2 deegplakken. Verdeel de zalm daar in stukjes overheen en verdeel de prei erover.

Bak de flammkuchen elk in 15 min. goudbruin en gaar. Breng intussen de salade op smaak met olijfolie, peper, zout en grofgesneden verse kruiden.

* Flammkuchendeeg koopt u bij de supermarkt, koelvers of in de diepvries. Kunt u het niet vinden, neem dan pizzadeeg.

Nicolaas tipt

Weissburgunder
Schoonmoeder is nog vief voor haar 88ste, maar dat we elke week met bakjes eten komen, laat ze zich lekker aanleunen. Want koken is best lastig als je tegelijk je huisrollator moet vasthouden. Deze flammkuchen vond ze heerlijk, en dan nog die wijn erbij! Vol en fruitig als chardonnay, vief en kittig, deze biologische wijn van druif weissburgunder (wat Duits is voor pinot blanc).
Karl May, rheinhessen, weissburgunder 2017, € 9,50 (Winterbergwijnen.nl)

recept: Lars Hamer. beeld: Jeroen van der Spek. styling: Annemieke Paarlberg. productie: Trudelies Schouten