Daar zijn ze weer, de ruitjesbroek, witte blouse, sleehak of puntkraag. Terug van nooit echt weggeweest. Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment. Deze keer: de zonnebril
De zonnebril
In de zomer zit hij tegenwoordig standaard in mijn tas: de zonnebril. Vroeger niet natuurlijk. Het is een terugkerend refrein, merk ik: vroeger deed ik maar wat. Ik trok aan wat ik wilde en mijn eventuele – goedkope – zonnebril liet ik overal rondslingeren. Dat zijn de privileges van de jeugd, weet ik nu, en dan had ik ook nog mijn tijd mee. Er was geen Instagram waarop voortdurend selfies gepost moesten worden, er was geen Facebook waarop iedereen elkaar scherp in de gaten hield. Natuurlijk waren er wel allerlei regels waaraan je je diende te houden, die zijn er altijd, maar de bandbreedtes waren ruimer dan tegenwoordig, heb ik de indruk – voor jonge mensen, bedoel ik. Ouderen kunnen nu weer meer. En zo heb ik alweer de tijd mee.
Kan niet zonder
Maar ik dwaal af. De zonnebril dus. Nadat ik de mijne heb laten liggen in een hotelkamer in Londen (nog jeugdige nonchalance of reeds ouderdoms vergeetachtigheid?) dient de vraag zich aan of hij meteen vervangen moet worden. Kan ik in de winter, als de zon toch niet zo fel schijnt, niet zonder? Tjeerd de Faber, oogarts in het Oogziekenhuis te Rotterdam vindt van niet. De ultraviolette straling van de zon kan namelijk ook ’s winters hard aankomen omdat die dan niet gefilterd wordt door de natuurlijke groene omgeving. Sneeuw weerkaatst de straling nog eens, waardoor een zonnebril dan zeker noodzakelijk is, maar ook zonder sneeuw is het een goed idee om je ogen ook in dit jaargetijde te beschermen.
“Oudere mensen krijgen vaak last van strooilicht,” zegt De Faber. “Je kunt het vergelijken met door een raam kijken waarop een beetje vaseline is gesmeerd: als je zo tegen het licht in kijkt, zie je weinig. Zet dus een zonnebril op als de omstandigheden daarom vragen, zeker bij het autorijden.” Met een zonnebril bescherm je overigens niet alleen je ogen. “De huid rond de ogen wordt meestal niet goed met zonnebrandcrème ingesmeerd, waardoor je daar zonder bescherming van een bril eerder huidtumoren ziet ontstaan,” weet De Faber. “Ook binnen in je ogen kun je trouwens melanomen krijgen door te veel zonlicht.”
Kleiner en ronder
Stop maar. Ik ben overtuigd. Een blik in de brillenwinkel leert mij dat qua trends de brillen nu wat kleiner en wat ronder zijn dan voorheen en dat retro populair blijft, maar dat verder haast alles lijkt te kunnen. Er zijn wel regels over het soort bril dat bij het soort gezicht past, maar dat is een beetje een ouderwetse manier van kijken, vindt opticien Brendon van Bril in Amsterdam. “Vraag jezelf liever af: wat vind ik mooi?” Hij merkt dat sommige van zijn oudere klanten hun keuzemogelijkheden beperken doordat ze een bepaalde trend al eens voorbij hebben zien komen en zeker denken te weten dat ze er niks mee kunnen. Jammer, vindt hij.
“Pas zo’n bril gewoon even. Het kan goed zijn dat het inmiddels reuze meevalt.” Let bij de aanschaf van een zonnebril – die als accessoire best wat uitbundiger mag zijn dan de alledaagse leesbril – wel op dat de glazen een goed UV-filter hebben: 100% UV of UV 400 NM. Dat kan gelukkig ook bij goedkope brillen het geval zijn. Omdat ’s winters de zon laag aan de horizon staat, kan een zonnebril met polariserende glazen het overwegen waard zijn, vanwege de bescherming tegen horizontale schitteringen van het licht.
Nog even een etiquette dingetje: een zonnebril draag je als de omstandigheden daarom vragen, zegt oogarts De Faber met nadruk. Buiten dus. Als je er binnenshuis behoefte aan hebt, is er iets mis met je ogen. Zou dat bij Anna Wintour het geval zijn?