Schrijver en tv-maker Henk Spaan (1948) volgde Ajacied Abdelhak Nouri al vanaf zijn 9de jaar. Hij is er zeker van dat Nouri de Europese top zou hebben bereikt. Nouri, de belofte is een liefdevol portret van een uitzonderlijke voetballer. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan zijn ouders door burgemeester Femke Halsema.
Wat betekent dit boek voor u?
“Dit boek is een eerbetoon. Ik wil de voetballer Nouri graag in leven houden en daarin ben ik niet de enige. Iedereen die ik voor dit boek sprak, vond het fijn om te praten over zijn mooie acties op het veld. We willen dat beeld in leven houden, maar dat is ook meteen de wrange paradox; die voetballer zullen we nooit meer terugzien.”
Wat hoorde u over Nouri dat u nog niet wist?
“Ik wist niet dat hij zo sociaal was. Hij was op en buiten het veld een uitzonderlijk begaafde jongen. We kwamen elkaar regelmatig tegen, dan vroeg hij ook altijd naar mijn vrouw die hij overigens nog nooit had ontmoet. Dat voelde niet als een ritueel, maar gewoon gemeend. Maar dat sociale had hij dus op allerlei manieren. Hij was een geboren leider, ontfermde zich over andere spelers en zorgde dat er een bidruimte en Halal eten kwam.”
Wat viel u het meest op?
“De enorme impact die zijn instorting op zijn medespelers heeft gemaakt. Die waren erg geschrokken en ook angstig dat hen hetzelfde zou overkomen. Ineens voelden en hoorden ze hun hartslag tijdens de training. Dat is zwaar onderschat door de top van Ajax. Na tien dagen speelden ze alweer een oefenwedstrijd tegen Lyon. Ze hadden experts moeten inschakelen voor die jongens. Maar het woord ‘psychisch’ komt in de voetbalwereld niet voor. Alles draait om het resultaat van de volgende week.”
Henk Spaan, Nouri, de belofte (AmboAnthos, € 20)
Interview: Margriet de Groot