Maureen (Mo) Belderink is hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Vegetarisch voorgerecht
Er zijn veel dingen die je kunt doen om je levensstijl duurzamer te maken. Minder vlees eten bijvoorbeeld. Het is een typisch voorbeeld van ‘kleine beetjes’ die helpen. Wat wij individueel doen, zet nauwelijks zoden aan de dijk. Een handjevol idealisten dat volledig vega of veganistisch wordt, verandert de wereld niet. Wat wél scheelt, is als héél véél mensen af en toe een dag geen vlees eten. Daarom hier twee makkelijke maar o zo fijne vega-gerechten die iederéén lekker vindt. Ik beloof: je zult geen seconde denken: where’s the beef?
Geroosterde bietjes
met linzen en salsa verde
voorgerecht (4 personen) | vega
bereiden ± 45 min / oven ± 25 min
Ingrediënten
■ 250 g zwarte of groene linzen (bv. beluga- of Puy-linzen)
■ 500 g gekookte minibietjes
■ gemengde kruiden (bv. peterselie, kervel en dragon: 3 takjes van elk)
■ 50 g kappertjes, uitgelekt (vocht opvangen!)
■ 4 dikke sneden zuurdesembrood
■ 2 bollen buffelmozzarella à 250 g, in stukjes gescheurd
■ 100 g jonge sla (bv. babyboerenkool)
uit voorraad: extra vergine olijfolie,
peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Spoel de linzen af en kook ze in ruim water in 20-25 min. gaar. Roer regelmatig en check tegen het einde hoeveel beet ze hebben, kook ze niet kapot. Snijd de bietjes doormidden, meng ze met flink wat olijfolie, peper en zout, en leg ze in een ovenschaal. Rooster ze 15 min. in de oven. Ze zijn al gaar, dus het gaat erom dat ze kleur krijgen en meer smaak. Pluk intussen de blaadjes van de kruiden. Pureer de kappertjes en de kruiden met 100 ml olie in een maatbeker. Breng op smaak met peper en zout, en evt. wat kappertjesvocht.
Bestrijk het brood met olijfolie. Bestrooi met wat zout en rooster het in een paar minuten krokant en goudbruin in de oven. Giet de linzen goed af, meng ze met de bietjes en breng op smaak met de salsa verde en evt. wat extra olie, peper en zout. Verdeel de mozzarella erover. Leg het brood op een schaal en schep de salade erop. Verdeel de sla erover zodra het vocht uit de salade door het brood is opgenomen.
Nicolaas tipt
Rode loire
Bietjes én linzen. Je kunt me voor weinig dingen wakker maken, maar dít komt in de buurt. Hoe vroom ook mijn dromen, ze zijn vervlogen bij de ruige aardse geuren van linzen en bietjes. Nu nog een rouwdouwerige wijn erbij. En daarbij gaan we lekker chic doen. Weergaloze rode loire met de allures van pomerol en bourgogne.
Domaine du Clos de l’Elu Maupiti, Anjou 2017, € 21,99 (Farmerwijnen.nl)
Recept: Lars Hamer. beeld: Jeroen van der Spek. styling: Annemieke Paarlberg. bewerking: Trudelies Schouten