De dunbevolkte Indiase deelstaat Sikkim ligt ingeklemd tussen Nepal, Bhutan, Tibet. Een reis door het voormalige Himalayakoninkrijkje voert van koloniale theeplantages naar koninklijke buitenverblijven en serene kloosters – onder toeziend oog van ‘s werelds hoogste bergtoppen. Daan Vermeer bezocht voor Zin deze prachtige plek én wij hebben een reisaanbieding.
Theetransport
In Siliguri klinkt een ongeleid straatorkest van toeterende brommers, driewielers en auto’s. Net naast het asfalt staan winkeltjes in postzegelformaat en wroeten koeien in afvalbulten, zoekend naar iets eetbaars. Minstens zoveel lopen er radeloos over de straten, al heeft elke bestuurder ontzag voor de heilige beesten. Deze stoffige stad, op slechts een half uur rijden van Bangladesh, is het startpunt van de Darjeelingspoorweg, een smalspoorlijn die 130 jaar geleden is aangelegd om thee vanuit de bergen te transporteren.
Met chauffeur Navin volg ik per auto de rails, want vanwege een staking is de trein deze maand spoorloos. Al na een paar kilometer beginnen de slingerbochten, omgeven door bananenplanten en palmen. Vrouwen in de kleurigste sari’s doen naast de weg de was en een paar honderd meter hoger staan de eerste theestruiken al langs de weg. Ze zijn spinaziegroen en gesnoeid op heuphoogte, volgens Navin plukt dat makkelijker.
Wanneer we tegen lunchtijd Ghoom inrijden, op zo’n 2300 meter hoogte, zijn de sari’s en het zwerfafval zo goed als verdwenen. De bergregio is het woongebied van de Gurkha, een Nepalees bergvolk dat opvalt door hun gedrongen bouw, lichte huidskleur en ronde gezichten met brede glimlach.
Fluitend de Himalaya in
De geur van kolen hangt in de lucht, afkomstig van stomende locomotieven uit koloniale tijden die op het station staan. Het smalspoor wijst onze loc, de ‘IJzeren Sherpa’, de laatste zeven kilometer naar Darjeeling. In de twee wagons klinkt het gesis van stoom en het geklop van zuigers, soms overstemd door de stoomfluit. Naast het spoor staan niets dan zwaaiende mensen, al rijdt de roetspuwende speelgoedtrein rakelings langs hun naaiateliers, woonkamers en groentekramen.
Zodra Ghoom achter ons ligt, verschijnen er Himalayatoppen die als witte reuzen drijven op de wolkjes aan de horizon. De Khanchengjunga,’s werelds op twee na hoogste berg, steekt er met zijn piek van 8586 meter bovenuit. Voor de Gurkha is het dé heilige berg: het silhouet stelt een slapende boeddha voor, bedekt door een deken van eeuwige sneeuw.
De zon verdwijnt net achter de bergen wanneer we Darjeeling binnen boemelen, het dorp dat de Britten in 1835 stichtten als sanatorium. Mijn logeeradres ligt in de straat waar ook het huis van sherpa Tenzing Norgay staat, de held die in 1953 – samen met Sir Edmund Hillary – als eerste op de Mount Everest stond. Maar voordat ik ga slapen, bezoek ik een kapperszaak voor een Indiase hoofdmassage. Terwijl vingers met sesamolie door mijn haren glijden, verdwijnt het getoeter naar de achtergrond en zink ik weg.
Tekst en beeld: Daan Vermeer
Het verhaal van de Himalaya verder lezen? Het hele reisverslag staat in de nieuwe Zin. Deze ligt nu in de winkels en is ook te koop in onze eigen shop. Naast dit reisverhaal staan er nog meer schitterende reistips en aanbiedingen.
Lezeraanbieding – Utopia in de Himalaya
9-daagse privé-reis
Top of the World Reizen organiseert unieke privéreizen op maat in de Himalaya en heeft speciaal voor Zin-lezers een prachtige 9-daagse reis samengesteld naar Darjeeling & Sikkim met privégids en eigen chauffeur! De reis is uitermate geschikt voor avontuurlijke mensen die veel willen zien en ervaren. Je geniet daarbij van alle comfort (prachtige hotels met goede voorzieningen) en beleeft de Himalaya in ‘optima forma’, zonder daarvoor een trektocht te hoeven maken.
Een paar hoogtepunten
- Rit op de stoomtrein van de Darjeeling Himalayan Railway
- Bezoek aan Ghoom Klooster en de Observatory Hill
- Bezoek aan huis van de beroemde sherpa Tenzing Norgay
- Geniet bij Tiger Hill van de zonsopgang met uitzicht op de bergreuzen Kanchenjunga en Mount Everest
Prijs en data
Reissom vanaf € 1165 p.p. o.b.v. privéreis voor 2 personen. Dagelijks vertrek mogelijk. Boekbaar tot 1 juli 2019.
Inclusief
Topbegeleiding, privé-vervoer, alle activiteiten, excursies, permits en entreegelden. Naast de lunches en uw persoonlijke uitgaven heeft u geen extra kosten.
Exclusief
Heen- en terugvluchten, € 20 boekingskosten (inclusief bijdrage Calamiteitenfonds), E-Visum voor India.
Meer info en boeken
Mail of bel drs. Thomas Tierolff van Top of The World Reizen via thomas@topoftheworld.nl of 06-4375 1211. Alle info over de reis: Topoftheworld.nl/zin-india.
Aangesloten bij Calamiteitenfonds en STO-reisgarantie.