Breintraining ja of nee?
Helpen geheugenspelletjes tegen mentale achteruitgang en vergeetachtigheid? “Helaas niet zoveel als je zou hopen,” zegt biochemicus dr. Henne Holstege van het VU Alzheimer Centrum. “Breintraining heeft alleen zin als je één specifieke vaardigheid wilt verbeteren. Bijvoorbeeld het leren van Italiaanse woordjes of het maken van sudokupuzzels. Er is geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat je door breintraining dingen beter onthoudt of dat het de kans op dementie verkleint.”
Groot onderzoek naar afweersysteem
Twintig grote gezondheidsinstellingen, waaronder het RIVM en bloedbank Sanquin, hebben hun krachten gebundeld om onderzoek te gaan doen naar de werking van het menselijk afweersysteem. Gezamenlijk trekken ze daar 15 miljoen euro voor uit. Met het ontrafelen van het immuunsysteem hopen ze meer inzicht te krijgen in het ontstaan van onder meer kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Het uiteindelijke doel: de afweer op voorhand zó kunnen bijsturen dat dit soort ziektes zich in de toekomst niet meer ontwikkelen.
Bruine boterham? Niets mis mee
Als je gezondheidsgoeroes mag geloven zijn koolhydraten een duivels gevaar. Maar is dat écht zo? Nee dus, meldden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Zij onderzochten de effecten van het Paleodieet waarbij je vooral vlees, vis, groente, fruit en noten eet. Wat bleek? Mensen van middelbare leeftijd die de helft van hun dagelijkse calorieën uit koolhydraten halen, leven gemiddeld enkele jaren langer dan mensen die zo’n vleesrijk, koolhydraatarm dieet volgen. Ter nuancering: een hóge koolhydrateninname (= meer dan 70% van uw totale voeding) verkort de levensduur óók – maar minder snel, aldus de onderzoekers.
Nederland in beweging
In geen enkel ander Europees land wordt zó veel bewogen als in Nederland. Van alle Nederlanders fietst, wandelt, tuiniert of zwemt wekelijks gemiddeld 80% tegenover 44% in de Europese Unie.
Hierom sporten wij:
• Plezier (65%)
• Verbeteren fitheid (64%)
• Verbeteren gezondheid (63%)
• Ontspanning (63%)
En dit houdt ons tegen om (meer) te bewegen:
• Geen tijd (38%)
• Niet gemotiveerd (23%)
• Sport al genoeg (21%)
• Ziekte of handicap (14%)
Bron: Eurobarometer Sport en Fysieke Activiteit
Onder redactie van Marte van Santen.