Omslagbeeld: © Dguendel
Die expositie, dát lijkt je wel wat. Maar het is zo’n eind en wat moet je daar verder nog? Schrijver Nicolien Mizee (1965) bewijst dat elk stadje en elk dorp de moeite waard kan zijn. Zins Marianne van der Velden (1958) zoekt er de leukste tips bij. Vandaag bezoeken ze Deventer.
Levensgeschiedenis
Omdat een mens een doel moet hebben, beginnen we bij het Etty Hillesum studiecentrum, gevestigd in de oude, Joodse school in de Roggestraat. Er is een piepkleine, maar indrukwekkende expositie. We zien een foto van de leerlingen van de Joodse school in 1939: zo’n 25 vrolijke, intelligente gezichten van kinderen van 5 tot 18. Je kunt op een schermpje klikken en van elk kind de levensgeschiedenis lezen. Van al die kinderen is er maar één die de oorlog overleefd heeft. Alle anderen zijn in het kamp vermoord. Het duizelt je, je probeert het te bevatten, en loopt dan weer naar buiten.
Alles in Deventer ademt geschiedenis. Zouden de Deventenaren voorvoeld hebben dat er een vlijmscherpe columnist van Zin op bezoek zou komen? Alle straten blinken, er is nergens graffiti of zwerfvuil te bekennen, alle mensen zijn even aardig en telkens komen we weer bij een beeldig winkeltje of een snoezig klein museumpje, waarbij we in koor roepen: “Echt iets voor Zin!”
Incompleet
De eigenaar van antiquariaat Papyrus blijkt de grootste collectie Verkade-plaatjes van Nederland te hebben. Drie dagen na ons bezoek krijgen we een dikke envelop met alle plaatjes die we misten en zo is voor vier euro een eind gekomen aan een ergernis van jaren. (“Ja, we hebben alle albums, maar ze zijn niet allemaal compleet.”)
We maken een stadswandeling die ons langs snijramen voert, driedimensionale ornamenten in het glas boven de voordeur die welvarende burgers als teken van hun rijkdom lieten aanbrengen: een felgekleurde papegaai, het portret van Erasmus, een gestileerde ganzenveer. Dat brengt ons door de mooiste straten van Deventer, maar ook als we van de route afgaan blijft het sprookjesachtig mooi.
Drie musketiers
“Ik begin bijna te verlangen naar een lekker sappig stuk betonrot,” zegt mijn echtgenoot. In plaats daarvan komen we langs twee alleraardigste heren die op een muurtje in de zon een broodje kaas zitten te eten. Ze blijken de uitbaters te zijn van ‘De 3 Ridders’, een piekfijn winkeltje met traditionele delicatessen uit Europa: jam, chocola, wijn, thee en koekjes. Boven is het Mini Oranje Museum gevestigd, waar een enorme collectie Oranje parafernalia tentoon wordt gesteld.
“Waar is de derde ridder?” vraag ik. Ze wijzen op een muurschildering uit 1549 waar je, met enige moeite, de feestelijke intocht van Filips II in kunt zien. Dat zal je in Canada niet vinden als je je behangetje afsteekt. Misschien geeft dat vrijheid. Het zal niet voor niets zijn dat onze oudste zoon ons Verkade koekland de rug toegekeerd heeft om zich in de barre verlatenheid te vestigen. Hij jaagt op muskusossen, vangt forellen van een meter, hakt zijn eigen brandhout en verjaagt beren uit zijn boshut.
“Volgende week naar Canada,” zeg ik tegen mijn man. “En daarna hoef ik Nederland nooit meer uit.”
Tips
Multiculti
In een voormalige Joodse school is het Etty Hillesum Centrum gevestigd. Het centrum organiseert activiteiten om de verstandhouding in een multiculturele samenleving te verbeteren en de kennis over andere culturen te vergroten. Deventer is dit jaar een Shelter City, dat betekent dat een bedreigde mensenrechtenverdediger voor drie maanden gastvrij wordt opgenomen in de stad. In dat kader is er momenteel een indrukwekkende fototentoonstelling te zien van Daniella van Bergen. Ze heeft mensenrechtenactivisten geportretteerd die eerder onderdak kregen in Nederland. Tot 17 december.
Het centrum is buiten de openingstijden voor groepen (vanaf 8 personen) te bezoeken op aanvraag: Coordinatie@ettyhillesumcentrum.nl.
Roggestraat 3. Ettyhillesumcentrum.nl
Ik stempel dus ik ben
Wie herinnert zich niet de stempel van de juf of meester op je onvolprezen werkje? Noem een onderwerp en Stempelmakerij en galerie De Voet heeft het in de collectie. Maar ook een persoonlijke stempel kunt u hier voor een fijne prijs laten maken. Wees gewaarschuwd als u een bezoek brengt aan deze fantastische winkel. Tijd vliegt er! Misschien komt u niet meer aan andere dingen toe… Kleine Overstraat 69.
Stempelgalerie.nl
Spin, wie durft?
Verwacht geen ruiten, strepen of kleurige bloemen. Veel zwart, grijs en aardetinten in modestudio Spin. Prachtig en exclusief. Voor mannen en vrouwen. Merken als Gilda Midani, DRKSHDW, Lost & Found. Open op dinsdag en zaterdag. Grote poot 15.
Spinstudio.nl
Voor meer tips en mooie reisverhalen bestel je de nieuwe Zin. Heel gemakkelijk in onze shop. Natuurlijk ligt het nieuwe nummer ook gewoon in de winkels.