Heerlijke gestoofde peren als nagerecht
Fris & vega
Maureen (Mo) Belderink is hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Er zijn veel dingen die je kunt doen om je levensstijl duurzamer te maken. Minder vlees eten bijvoorbeeld. Het is een typisch voorbeeld van ‘kleine beetjes’ die helpen. Wat wij individueel doen, zet nauwelijks zoden aan de dijk. Een handjevol idealisten dat volledig vega of veganistisch wordt, verandert de wereld niet. Wat wél scheelt, is als héél véél mensen af en toe een dag geen vlees eten. Daarom hier twee makkelijke maar o zo fijne vega-gerechten die iederéén lekker vindt. Ik beloof: je zult geen seconde denken: where’s the beef? Er een driegangendiner van maken? Kijk dan snel hier.
Gestoofde peren
met pistachekletskop & easy yoghurtijs
nagerecht (4 personen)
bereiden ± 60 min / bevriezen ± 6 uur / oven ± 10 min
Ingrediënten
easy yoghurtijs
■ 500 ml slagroom
■ 1 blikje gecondenseerde melk (397 g)
■ 500 ml magere yoghurt
stoofperen
■ 4 stoofperen
■ 4 kruidnagels
■ 250 ml donker, zwaar bier*
■ 2 kaneelstokjes, gebroken
■ 6 peulen kardemon, gekneusd
■ ½ nootmuskaatnoot, geraspt
■ 6 zwarte peperkorrels
■ 5 cm verse gember, in plakjes
■ 50 g suiker
pistachekletskoppen
■ 20 g melk, op kamertemperatuur
■ 30 g boter, op kamertemperatuur
■ 100 g witte basterdsuiker
■ 1 tl gemalen zwarte peper
■ 50 g fijngehakte pistachenoten + extra om te garneren
■ 50 g Zeeuwse bloem
ook nodig: bakplaat belegd met bakpapier, spuitzak met rond spuitmondje (1 cm Ø), 2 el citroensap voor besprenkelen
Bereiding
Klop voor het ijs de slagroom in een grote kom bijna stijf. Voeg de gecondenseerde melk toe en blijf kloppen tot het een dik mengsel is. Spatel de yoghurt met een snuf zout erdoor. Doe het mengsel in een grote cakevorm of in twee lege ijsdozen en laat minimaal 6 uur bevriezen. Schil de peren maar laat het steeltje eraan zitten. Snijd het kroontje uit de onderkant en steek er een kruidnagel in. Leg de peren in een passende kleine pan en giet het bier erop. Voeg iets water toe als de peren niet onder staan. Voeg de specerijen, gember en suiker toe, en breng het vocht aan de kook. Draai het vuur laag. Leg een op maat geknipt stuk bakpapier op de peren en laat ze 40 min. stoven. Neem van het vuur en laat ze in de siroop afkoelen.
Roer voor de kletskoppen intussen de melk, boter en basterdsuiker door elkaar. Klop de rest van de ingrediënten erdoor. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de kletskoppen in porties. Doe het beslag in de spuitzak en spuit steeds 8 kleine bolletjes op de bakplaat met genoeg tussenruimte want de koekjes lopen uit. Druk ze met de bolle kant van een natgemaakte lepel plat. Zet de koekjes 2 tot 4 min. in de oven of tot ze goudbruin kleuren. Neem ze van de bakplaat met een paletmes en laat ze afkoelen. Herhaal dit met de rest van het deeg. De afgekoelde kletskoppen zijn in een luchtdichte doos een paar dagen houdbaar. Haal het ijs 15 min. voor serveren uit de vriezer om iets zachter te laten worden. Schep op 4 bordjes een flinke bol ijs en druppel er wat citroensap over. Leg de peer tegen het ijs en serveer met een kletskop en achtergehouden pistachenoten.
* Kies donker, zwaar bier met een melasse-smaak, bijv. Struisbier van Brouwerij ’t IJ (via Ekoplaza.nl).
Nicolaas tipt
Bitterzoete sherry
Het yoghurtijs van mijn broertje was in onze jeugd wereldberoemd, zeker bij ons thuis. Ook verder was hij goed in toetjes. Terwijl Zin even niet oplette, speelde ik hem dit recept alvast door, en hij ging meteen aan de slag. We dronken er nootachtige bitterzoete sherry van de pedroximénezdruif bij en werden vervuld van jeugdsentiment.
Fernando de Castilla, Classic Sweet Pedro Ximénez sherry, € 18,35 (Horizonwines.com/ovino.nl)
Recept: Bas Robben. beeld: Alan Jensen. styling: Cyn Ferdinandus. bereiding: Eke Mariën