Volgens Erik Jan Harmens zijn we wel erg gestresst over eten met Kerst. Eigenlijk wel een beetje walgelijk, temeer daar dat er heel veel mensen dezer dagen toch echt géén eten hebben.
Crème fraîche
De dagen vóór 25 december is er paniek, want de winkels zijn op Eerste Kerstdag maar liefst 24 uur dicht. Ik betrap mezelf erop in de kastjes te kijken of we nog genoeg hebben van dit of van dat – alsof je doodgaat zonder hagelslag of margarine.
Vorig jaar zag ik een rood aangelopen klant in de supermarkt uitvallen tegen de filiaaldirecteur: “De crème fraîche is op! Wat gaan we daaraan doen?” Toen hem koksroom als alternatief werd voorgesteld, werd het nog net geen knokken.
Ik walg van deze stress, temeer omdat uit cijfers van het World Food Program blijkt dat 800 miljoen mensen vandaag de dag niet genoeg te eten hebben om een gezond en actief leven te leiden. Voor hen is eind december – en ook de maanden daarna – niet alleen de crème fraîche op.
Op de vraag wat gaan we daaraan doen kan blijkbaar niemand een fatsoenlijk antwoord formuleren. Zelfs niet als Band Aid voortdurend uit ’s lands luidsprekers schalt: ‘Feed the wo-hooorld, let them know it’s Christmas time.
Decadentie met eten ten top: La Grande Bouffe.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."