Neem je eens voor om meer te zingen, in plaats van te stoppen met roken, af te vallen. Het is namelijk goed voor lichaam en geest, en bovendien nog leuk ook! 6 tips om meer te gaan zingen.
1. Je hoeft echt groot talent te hebben
Je moet het willen, het leuk vinden. Iets overbrengen met emotie, dat kan elke stem en daar is iedereen toe in staat,” zegt Nederlands bekendste zangcoach Babette Labeij in haar pas verschenen boek Zing! Vol enthousiasme neemt ze haar lezers mee achter de schermen en deelt een weelde aan praktische adviezen en tips. Haar geheim? “Zingen bestaat voor tachtig procent uit durven en doen.”
2. Durf!
“Zingen legt veel bloot van iemands persoonlijkheid,” legt Labeij uit. “Als artiest laat je het diepste van jezelf horen en zien.” Dat maakt ons kwetsbaar voor de mening van onszelf en anderen. Een afwijzing voelt niet als een oordeel over wat we doen, maar over wie we zijn. Logisch dus, dat we daar bang voor zijn. Maar net als in een horrorfilm krijgen we van de griezeligste monsters slechts een glimp te zien, de rest vullen we aan met demonen uit ons eigen onder bewuste. Zodra het mormel volledig in beeld komt, is het vaak een stuk minder eng.
3. Voel de spanning
De enige manier om te leren zingen, is de knop omzetten en gaan! “Je komt pas ergens als je gewoon begint. Maar,” waarschuwt Labeij, “zet nooit als een kip zonder kop in. Pak de seconden voor je eerste noot om te voelen waar je staat.”
Net als bij sporten, vergt zingen een warmingup. Je gebruikt niet alleen je stem, het instrument is je hele lijf. Ga rechtop staan. Haal níet diep adem, maar blaas langzaam uit en voel hoe de spanning het lichaam verlaat. Het is de kunst om lucht niet verticaal, maar horizontaal te verplaatsen; door niet uw schouders op te trekken als je zuurstof naar binnen zuigt, maar uw buik te gebruiken als een blaasbalg.
4. Maak het jezelf niet te moeilijk
Het leukst én makkelijkst om te beginnen is met muziek die je ligt. Het liefst met een eenvoudige melodie en een beperkt bereik. Kies een nummer dat je mooi vindt, voor de een is dat misschien The Christmas song van Nat King Cole, voor de ander Peace door Norah Jones. Er is maar één manier om te ontdekken of het past bij de mogelijkheden en beperkingen van je stem. Zet het aan en zing het mee! Gewoon zoals je dat onder de douche zou doen.
5. Samen zingen maakt blij
Muziek is een sterk bindende factor, daarom speelt samenzang zo’n grote rol bij een bruiloft of begrafenis, in het voetbal stadion – en op kerstavond in de kerk. Het brengt ons dichter bij elkaar en vergroot het gevoel van saamhorigheid. Er komen endorfines vrij, die niet alleen positieve emoties opwekken, maar ook negatieve gevoelens verminderen, waaronder pijn. Zangers in een koor ervaren een hogere kwaliteit van leven, meer energie, minder stress en minder depressieve symptomen. Hoe groter de groep, des te groter het effect, zelfs wanneer de leden elkaar helemaal niet kennen.
6. Het hoeft niet perfect te zijn
“Geen zang zonder expressie,” schrijft ook Labeij. Muziek is het overbrengen van emotie. Het hoeft niet foutloos te zijn, als je het maar vol overgave doet. Ervaar hoe zingen je hoofd bevrijdt van zorgen, je hart vervult met passie en het hele lijf doet swingen van geluk. Droom, durf – en doe het vanuit je gevoel.