Bewust boodschappen doen: tips van Teun van de Keuken
Gek genoeg is biologisch vaak niet het beste voor het milieu
Geld moet rollen. Maar weten we wel precies wát we kopen? Nú in Zin: Bewust boodschappen doen met 4 tips van Teun van de Keuken
TIP 1: Maak een boodschappenlijstje
“Iemand met een boodschappenlijstje is iemand met een missie,” zegt Teun van de Keuken, schrijver van De Supermarktsurvivalgids. “Want die heeft van tevoren goed nagedacht over wat er gehaald moet worden.” Ook qua verwennerijen. Met een boodschappenlijstje in de hand ben je beter bestand tegen de zoete beloften van al het lekkers op de snoep- en koekafdeling. Het gaat er om dat je bewúst kiest. Alle verpakkingen schreeuwen om aandacht. Geef jezelf daar niet aan over, anders sta je straks buiten met allerlei producten waarvan je nog niet wíst dat je ze wilde hebben.
TIP 2: Neem beloftes letterlijk
Keuzestress? Neem de beloftes op de etiketten letterlijk. Werkt lekker ontnuchterend. Ambachtelijk. Vers. Natuurlijk. Huisgemaakt. Van de Keuken: “Fabrikanten zijn een meester in het gebruiken van nietszeggende woorden. Ze betekenen niks, staan alleen maar op verpakkingen om positieve associaties op te roepen.”
Bertolli. Die van de reclame waarin ‘Italiaanse mamma’s’ in grote pannen roeren om hun familie de lekkerste pasta voor te schotelen. Wist je dat op de fabriek in koeienletters Knorr staat? Dergelijke verhalen gelden voor negen van de tien producten in de supermarkt.
TIP: 3 Draai een product meteen om
In de supermarkt ben je afhankelijk van het etiket. Draai een product dus snel om. Het ingrediënt dat als eerste wordt genoemd, heeft het grootste aandeel in het product. Nieuwsgierig hoeveel suiker ergens inzit? Kijk bij Koolhydraten en dan ‘waarvan suikers’. Van de Keuken: “Meer dan 10% is véél, zeker voor een product waarin je helemaal geen suiker verwacht.” Alles wat eindigt op -ose (fructose, dextrose, maltose) is suiker. Ook stropen, honing en vruchtenconcentraat zijn niet zo gezond want zitten barstensvol suiker. Let ook op ‘gezonde ingrediënten’ zoals water. Water toevoegen is een slim trucje van fabrikanten om goedkoper te produceren. Goedkope plakjes ham lijken altijd een beetje te zweten. “Je kunt hammen maken die voor twee derde uit water bestaan,” aldus Van de Keuken.
TIP 4: Keur de keurmerken
Beter leven. Fair trade. Gezonde keuze. Welke keurmerken zijn goed? Lastig, zegt Van de Keuken. Want het ene kan ten koste gaan van het andere. “Biologisch betekent bijvoorbeeld dat het voer wat de dieren krijgen biologisch is – dus zonder bestrijdingsmiddelen – en dat de dieren net wat meer ruimte hebben. Maar gek genoeg is biologisch vaak níet het beste voor het milieu: meer landbouwgrond gebruiken is minder duurzaam. Kippen die buiten rondlopen zorgen bijvoorbeeld voor veel meer fijnstof dan dieren die binnen blijven. Lees veel over de verschillende keurmerken en ontdek zo wat jíj belangrijk vindt.
Zin in meer?
In Zin 2 lees je het hele artikel over bewuster boodschappen doen. Nú in de winkel! Gratis boek? Klik hier om kans te maken op De supermarktsurvivalgids van Teun van de Keuken! Lees hier bewuster kopen deel 1: je garderobe op orde.
Tekst: Victor de Kok