Dresden en Leipzig zijn de twee cultuurmetropolen van de Duitse deelstaat Saksen. Ze liggen maar 120 km van elkaar, dus een combinatietrip ligt voor de hand. De stad even zat? In de directe omgeving is het heerlijk wandelen.
Dresden stad van de levenslust
Dresden wordt ook wel ‘Florence aan de Elbe’ genoemd, want in deze hoofdstad van Saksen harmoniëren kunst en architectuur perfect. De oude stad (Altstadt) langs de rivier de Elbe is volledig hersteld na het bombardement in 1945. Geniet volop van de beroemde Frauenkirche, het Taschenbergpaleis en de Hofkirche. In het Zwingerpaleis tref je bijzondere kunstcollecties aan. Een groot deel werd verzameld door de 18de-eeuwse koning August de Sterke, die nog steeds symbool staat voor de Saksische levenslust.
Tips en weetjes
– Het stadscentrum van Dresden is lekker compact en goed te voet te verkennen.
– Maak een stadstoer in een Trabant (Trabi) of per fietstaxi.
– Bezoek ook het bruisende stadsdeel Neustadt aan de overkant van de Elbe, vol boetiekjes en galerieën.
– KLM vliegt dagelijks non-stop vanaf Amsterdam naar Dresden.
– Slot Pillnitz is een barokpaleis met schitterende tuinen. Ernaartoe? Neem het radarstoomschip richting Meissen of Pirna (vlak voor het Brühlsche terras).
– De akoestiek van het operagebouw (Semperoper) wordt gerekend tot de beste ter wereld.
– De SKD (Staatliche Kunstsammlungen Dresden) is een van de grootste musea ter wereld. In 2019 is er een speciale 400 jaar Rembrandt expositie.
Wandeltoppers Dresden
NP Sächsische Schweiz. Dit ruige gebergte met dichte bossen, op 20 minuutjes met de trein vanaf Dresden, inspireerde kunstenaars tot de mooiste werken. En daar is een route naar genoemd: de Malerweg (de schildersroute, 112 km). De route voert onder meer langs de Brug van Bastei en Vesting Königstein, het hoogst
gelegen kasteel van Duitsland.
Saksische wijnstraat. Langs de oevers van de Elbe, tussen Dresden en Meissen, is een bloeiend wijnbouwgebied te vinden met wijngoederen als Hofflitz, Schloss Wackerbarth en Schloss Proschwitz. Supermooi om doorheen te wandelen!
Leipzich stad van vrede en Bach
Wist je dat de Berlijnse Muur ten val kwam als gevolg van ontwikkelingen in Leipzig? Want de roep om meer vrijheid in de DDR, die uiteindelijk leidde tot de ‘Wende’, begon in rebels Leipzig. Hier werd zeven jaar lang continu gedemonstreerd, op 9 oktober 1989 zelfs door ruim 70.000 mensen. In 2019 is dat 30 geleden en dat wordt gevierd!
Leipig is uiteraard ook dé Bachstad. In de Thomaskirche werkte de componist 27 jaar lang als cantor. Zijn graf is te vinden in de altaarruimte. In zijn Leipzig-periode schreef Bach honderden cantaten en de Matthäus-Passion.
In het naast de kerk gelegen ‘Bosehaus’ vind je het Bach-museum.
Tips en weetjes
– Leipzig is de hotspot van Saksen en de nummer één winkelstad. Je vindt er tal van gezellige restaurantjes en cafés, vooral in de wijk Drallewatsch.
– Aanrader is het Museum der Bildenden Künste. Dit designgebouw in de vorm van een kubus is al een bezienswaardigheid op zich en dan hebben we het nog niet eens over de inhoud.
– Het monument van de Slag van Leipzig (Völkerschlachtdenkmal) herinnert aan de overwinning op Napoleon in 1813. Vanaf de galerij, op 91 meter hoogte, heb je een mooi uitzicht op de stad.
Wandeltoppers Leipzig
Het Notenspoor (5 km). Deze stadswandeling langs de vele muzikale hoogtepunten in de stad (natuurlijk Bach,
maar ook Mendelssohn en Wagner). Lees er meer over.
Muldendal wandelroute (91 km). De rivier Mulde loopt ten zuiden van de stad. Troefkaarten zijn het natuurschoon, de middeleeuwse stadjes en imposante kastelen, waaronder Kriebstein, Rochlitz en Colditz. Met de Schlösserland Sachsen kaart (€ 35) hebben twee volwassenen tien dagen lang onbeperkt toegang tot alle 40 topkastelen in Saksen!
Meer over Saksen? Kijk op Saksen.info