BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Van deze kleurrijke sushi word je helemaal vrolijk!

Van deze kleurrijke sushi word je helemaal vrolijk!

Supergezond en licht. Wij vertellen hoe je het maakt.

Maureen (Mo) Belderink is hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker. Vandaag het voorgerecht!

Er zijn mensen die eten omdat een mens nu eenmaal moet eten. En er zijn mensen die eten voor hun plezier. Die zelfs eten als ze helemaal niet meer hoeven te eten. Het menu van deze maand is kleurrijk, bijzonder en barst van het kook- en eetplezier. Een supergezond en licht ‘voortje’ (dat net als vele voorgerechten ook een prima lunchgerecht is), oog-, tong- en zielstrelend comfort food in het midden en een feestelijke knaller aan het eind.

Regenboogsushi

met quinoa
Beeldschoon en oergezond. Tja, wat wil je nog meer!
hapje of voorgerecht (18 stuks) | vegetarisch
bereiden ± 35 min / afkoelen 15 min

sushi

Ingrediënten

■ 110 g rode quinoa (natuurwinkel)
■ 1 el rijstazijn
■ 2 tl (geroosterde) sesamolie
■ 1 middelgrote rauwe biet, geschild
■ ½ kleine winterwortel (of 1 boswortel), geschrapt
■ 1 kleine rode paprika, zonder zaadlijsten
■ ½ kleine gele courgette
■ ½ handrijpe avocado
■ 1 el citroensap
■ 3 norivellen*
■ tamari (sojasaus, natuurwinkel) voor erbij

ook nodig: juliennesnijder of mandoline, sushimatje

Bereiding

Kook de quinoa in 220 ml water op matig vuur in ± 15 min. met de deksel op de pan tot alle vloeistof is opgenomen. Doe in een grote kom en breng op smaak met wat zout. Sprenkel de azijn en sesamolie erover. Schep om met een grote lepel en laat afkoelen.

Snijd intussen de biet, wortel en courgette met een juliennesnijder of op de mandoline in lange, dunne reepjes. Snijd de avocado met een scherp mes in lange, dunne reepjes. Doe de avocado in een kom en besprenkel met citroensap om verkleuren te voorkomen. Leg een vel nori met de glimmende kant omlaag op een bamboe sushimatje.

Breng met bevochtigde handen 1/3 van de quinoa op de nori aan maar laat 6 cm onbedekt langs de verste rand. Breng 1/3 van de groenten aan in een rij over het midden van de quinoa. Bevochtig de onbedekte rand van de nori. Rol de quinoa stevig op rond de groentevulling met behulp van het sushimatje. Maak zo 3 sushirollen. Snij elke rol met een goed scherp mes in zes plakjes. Serveer met tamari.

* norivellen (dunne zeewierbladen) zijn te koop bij de toko, Japanse winkel of ruimgesorteerde supermarkt

SushiNicolaas tipt

Rioja
De avocado was het godsgeschenk van de late jaren punk. Je wipte de pit eruit, vulde het gat met crème fraîche en garnaaltjes, en was een culinair wonderkind. Ik schonk er m’n enige bijzondere wijn bij: ouwe witte rioja van Tondonia. Nu versier ik mijn lief met deze sushi én vrolijke, zinderende rioja van de piepjonge Sandra Bravo. Ze is hooggeleerd in de wijnmaakkunst, en doet haar eigen zin.
Sierra de Toloño, rioja, wit 2017, € 10,70 (Okhuysen.nl)

Recept, styling & bereiding: Janneke Philippi. beeld: Serge Philippi. bewerking: Trudelies Schouten