Villa Anita: logeren in een kunstinstallatie
Hier laten kunstenaars zich inspireren door de woestijn
Een beroemde schilderes, het afval aan de rand van de samenleving, de liefde van God en verwerende theaterpoppen. Teake Zuidema reisde door het Amerikaanse zuid-westen en zag hoe kunstenaars zich laten inspireren door de dramatische woestijnlandschappen. Lees zijn avonturen in Zin 2 of neem hier alvast een voorproefje
Woestijn
Als een ervaren acteur poseert kunstenaar Aaron Smith tussen de poten van de enorme olifant die hij heeft geschapen in het landschap bij Tecopa, een gehucht in de Mojave woestijn van Californië. Aarons olifant in de woestijn is onmiskenbaar geïnspireerd op de olifanten met de onwaarschijnlijk lange en dunne poten uit schilderijen van Salvador Dalí. Het dier is een soort uithangbord voor een kunstinstallatie annex Airbnb die Villa Anita heet.
Labyrint
Het hele Villa Anita-complex is gemaakt van kunstwerken en gerecyclede materialen. Twintig jaar geleden stond hier alleen een huis, opgetrokken uit afgedankte spoorwegbielzen. In de afgelopen zes jaar heeft Aaron dat samen met drie andere kunstenaars uitgebouwd tot een labyrint van gangen, kamers en patio’s, geconstrueerd van ieder materiaal wat maar in de woestijn te vinden is. Dat hele labyrint beslaat nu een oppervlakte van meer dan een hectare.
Afval
“De woestijn is het laatste station van veel afval,” zegt Aaron. “Als je hier woont, realiseer je je dat jij degene bent die ervoor moet zorgen dat al die dingen een nieuwe bestemming krijgen.” Zo verzamelen de bewoners van Villa Anita bijvoorbeeld bierflessen waarmee ze vervolgens lichtdoorlatende muren bouwen voor de gastenkamers in hun labyrint.
Toekomst
Dwalend door de betoverende wereld van Villa Anita voelt een bezoeker zich als een verdwaalde Alice in Recycleland. Bescheidenheid is Aaron vreemd. “We proberen een omgeving te creëren waarin de bezoekers hun eigen leven bekijken als kunst. Ze zien niet alleen kunst, maar ze participeren erin.” Hij voegt er resoluut aan toe: “Villa Anita is de toekomst van de Amerikaanse kunst.”
Neem zelf een kijkje op deze bijzondere plek en lees de rest van het verhaal in Zin 3. Nu in de winkel of bestel hem hier.
Tekst en beeld: Teake Zuidema