BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
We voelen ons jonger dan we zijn. Wat is jouw ‘gevoelsleeftijd’?

We voelen ons jonger dan we zijn. Wat is jouw ‘gevoelsleeftijd’?

60 is inmiddels het nieuwe 47

Is 80 het nieuwe 60 en 50 het nieuwe 30? Zin vroeg het aan de lezers. Wat blijkt? Lezers voelen zich jonger dan ze zijn. Sterker nog, jullie denken (bijna) nooit na over leeftijd. Voor de moderne 50plus-vrouw is 60 inmiddels het nieuwe 47.

Uitgeteld

Dertig jaar geleden was je op je 50ste maatschappelijk praktisch uitgeteld. Onze ouders konden dan al bijna met vervroegd pensioen. Ze waren niet bezig met een carrièreswitch maar met de vraag met welke tuinschaar ze zich na hun pensionering op hun gazonnetjes zouden storten. Ze waren ‘van middelbare leeftijd’: tussen volwassen en oud in. Hoe anders is dat nu! Niet alleen is 60 het nieuwe 50, 70 is óók het nieuwe 60. En wie de escapades van Hendrik Groen volgt, weet dat je ook na je 80ste je tijd niet kwijlend in een stoel met ingebouwde po hoeft door te brengen. Je bent misschien wel wat ouder maar je bént er nog gewoon!

Actiever

Ruim acht op de tien vrouwen die meededen aan ons onderzoek ervaren dat ook zo. De 50plus-vrouw van nu verschilt op vele fronten van de 50plus-vrouw van zo’n dertig jaar geleden, zeggen ze. Tegenwoordig zijn vrouwen actiever, minder traditioneel, jong van geest, sportief, beter gekleed, ondernemend, creatief, vrijer, zelfstandig, onafhankelijk, modern, vlot, mondig, mobiel, zelfverzekerd, vitaal, energiek, geëmancipeerd, breder geïnteresseerd, kleurrijk, flexibel, hoger opgeleid en hipper.

Onafhankelijker

Irene (1946): “Vrouwen van toen zaten nog veel meer vast in een traditioneel patroon. Tegenwoordig werken wij buitens huis – betaald of als vrijwilliger; we zijn onafhankelijker. Hebben een breed sociaal netwerk. We lijken helemaal niet op die oubollige Sarah van dertig jaar geleden.”

Bijna zeven van de tien vrouwen voelen zich ook letterlijk veel jonger dan ze zijn. Het verschil tussen hun biologische leeftijd en hun gevoelsleeftijd is aanzienlijk. Ze voelen zich maar liefst dertien jaar jonger. Voor de moderne 50plus-vrouw is 60 inmiddels het nieuwe 47. Reden voor drie op de tien vrouwen om nooit over hun leeftijd na te denken.
De rest doet dat vooral op verjaardagen, wanneer ze voor de spiegel staan of als er iemand overlijdt. Liesbeth (1951): “Heel soms denk ik eraan. Laatst, tijdens het hardlopen, dacht ik: goh wat leuk, al die oudere mensen die nog steeds hardlopen. Tot ik me realiseerde dat ikzelf waarschijnlijk veel ouder ben.”

Jonger verklaren

Emile Ratelband (1949) zal het herkennen. Hij wilde zich door de rechter officieel twintig jaar jonger laten verklaren. Want hij voelt zich geen jáár ouder dan 49. “Je kunt je naam laten veranderen. Zelfs je geslacht. Waarom dan niet je leeftijd?” klaagt hij in het AD. Volgens Arjan in ’t Veld van Bureauvijftig is het vooral iets van deze tijd dat mensen die niet meer zo piepjong zijn zich zo’n tien tot vijftien jaar jonger voelen. Vroeger deed je op zekere leeftijd een pak of bloemetjesjurk aan en ging je achter de geraniums oud zitten zijn. “De 50+’ers van nu gedragen zich niet oud. Die gaan gewoon op sneakers naar hun werk. Fysiek voelen ze zich ook nog prima. Vitaal, gezond en fit. Hun rol is nog lang niet uitgespeeld. Promotie maken, een nieuwe carrière starten: niemand zal je raar aankijken. Je kunt na je 60ste zelfs nog jaren door als rocker.

Omdat je als je ouder bent doorgaans best wat te besteden hebt, neemt ook de commercie je nog heel serieus.” Het zou In ’t Veld niks verbazen als door al dit soort ontwikkelingen de kloof tussen de echte en de mentale leeftijd naar twintig jaar kruipt. Overigens is zelfs dan het record van schrijver Harry Mulisch nog niet gebroken. Die had het jaren geleden al over zijn ‘absolute leeftijd’. Hij bleef eeuwig 17, tot op zijn 83ste.

Lees meer over het Zin-onderzoek in het nieuwste nummer van Zin. Nu in de winkel of hier te koop

TEKST: PAUL VAN DER MEER (PSYCHOLOOG/ONDERZOEKER), ANNE ELZINGA (JOURNALIST) 
BEELD: JOSÉ THOLEN