Goed nieuws! We blijven mentaal steeds langer gezond
Vrouwen zijn nu gemiddeld tot hun 83ste geestelijk scherp
Langer gezond van geest
We blijven mentaal steeds langer gezond. Dat wil zeggen dat we langer in staat zin om dingen te leren, te onthouden en te plannen. Dat becijferden onderzoekers van het Amsterdam UMC in een langlopende studie, waarvoor 13.000 metingen werden geanalyseerd. Vrouwen zijn nu gemiddeld tot hun 83ste verjaardag geestelijk scherp, ruim 4,5 jaar langer dan hun seksegenoten een kwart eeuw geleden. Tel uit je winst! Mannen blijven gemiddeld tot 80,7 jaar gezond van geest.
Niet meer prikken, meten en spuiten
Er wordt al jaren onderzoek naar gedaan, maar het lijkt dan eindelijk zover: de introductie van de kunstalvleesklier voor patiënten met diabetes type 1. Het draagbare kastje, ontwikkeld door werktuigbouwkundige (en suikerpatiënt) Robin Koops, meet doorlopend de suikerwaarden en geeft zo nodig de juiste hoeveelheid hormonen en insuline af. Prikken, meten en spuiten zijn daarmee verleden tijd. Momenteel zit het apparaatje in de laatste testfase. In 2020 hoopt het bedrijf van Koops het op de markt te brengen. Meer weten? Kijk op Diabetestype1.nl
Giftig
Zo’n half miljoen Nederlanders gebruikt (wel eens) een elektronische sigaret. Daarin zitten giftige stoffen die de luchtwegen irriteren. Niet voor niets valt de e-sigaret sinds mei 2016 onder de Tabaks- en Rookwarenwet. Maar de gezondheidsrisico’s zijn wel vele malen kleiner dan die van tabak. Bijkomend voordeel is dat e-sigaretten aanzienlijk minder schadelijk zijn voor de omgeving. Dat komt omdat een e-sigaret tussen de trekjes door niet smeult, zoals een traditionele sigaret.
Draagmoederschap
Homoseksuele koppels die met een draagmoeder hun kinderwens willen vervullen, moesten daarvoor tot voor kort naar het buitenland uitwijken. Maar door een wijziging in de Embryowet kunnen ze nu ook in eigen land terecht. Dit jaar starten twee Nederlandse klinieken met draagmoederschap voor homoparen. MC Kinderwens in Leiderdorp biedt een behandeling waarbij de draagmoeder ook de eiceldonor is. Bij kliniek Nij Geertgen in Elsendorp hoeft dat niet en mogen de draagmoeder en eiceldonor verschillende personen zijn.
Herken je honger
Gezonder eten wil bijna iedereen. Maar hongergevoelens kunnen het knap lastig maken om het vol te houden. Pas als je snapt waar die gevoelens vandaan komen, lukt het om je eetgewoonten blijvend te veranderen, aldus diëtist Marie-José Torenvliet. Volgens haar zijn er minstens vijftien (!) soorten honger, van verveelhonger en vermoeidheidshonger tot zintuigenhonger en afterpartyhonger. Ze schreef er een boek over: (H)erken je honger, de sleutel tot jouw ideale gewicht. Een overzicht van alle hongersoorten vind je op Herkenjehonger.nl
Falende zorg
Nederlandse ziekenhuizen laten ongeneeslijk zieke kankerpatiënten te vaak aan hun lot over. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Zij vallen daardoor vaak in een zwart gat.
• 28% van de patiënten werd door het ziekenhuis niet verder geholpen nadat ze hadden gehoord dat ze niet meer beter werden.
• 57% had daar wel behoefte aan gehad.
• Wanneer patiënten wel steun kregen, beoordeelden zij die met een magere voldoende (6,4).
• Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten hebben vooral behoefte aan:
• een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis (55%);
• aandacht en steun voor naasten (43%);
• informatie en advies over psychische klachten (43%).
Onder redactie van: Marte van Santen