Dit is groentesoep 2.0
Niet echt zoals vroeger maar met frisse, niet al te lang gekookte groenten
Soms kunnen geuren en smaken je in één keer terug in de tijd brengen. Je ruikt iets, je proeft iets en dan… kom je ineens weer thuis uit school. Ruik je buiten al wat er vanavond op tafel komt. Of is het gewoon weer zondag en eet je bij opa en oma. En of je moeder of oma nou wel of niet lekker kookte, meestal is nostalgie iets wat ons blij maakt. Daarom hebben we deze maand een menu samengesteld dat teruggaat in de tijd. We beginnen met een voorgerecht: venkelbouillon met kip, doperwten en krieltjes.
Ingrediënten
voorgerecht (4 personen)
bereiden ± 30 min
400-450 g geschrapte krieltjes, gehalveerd
500 g kipfilethaasjes*
1 L kippenbouillon (van 2 tabletten)
500 g venkelknollen, schoongemaakt
300 g diepvriesdoperwten, ontdooid
3 stoneleeks**, fijngesneden
5 el bladselderij, fijngesneden
voor erbij: mosterdmayonaise en geroosterd brood
Bereiding
Kook de krieltjes 15-18 min. in ruim water met zout net gaar en giet af. Bestrooi de kipfilethaasjes met zout en peper. Breng de bouillon in een grote soeppan aan de kook en voeg peper naar smaak toe. Halveer de venkel en snij ze over de lengte in dunne reepjes. Voeg de venkel toe aan de bouillon en breng aan de kook. Leg de kip ook in de venkelbouillon, voeg de doperwten en stoneleeks toe en hou het zachtjes net tegen de kook aan. Pocheer de kip zo in 12-14 min. gaar. Voeg op het laatste moment de bladselderij toe. Verdeel de krieltjes over 4 diepe borden en verdeel de kip en groente erover. Geef er mosterdmayonaise bij, die geeft de soep extra pit en serveer er geroosterd brood bij.
* Kipfilethaasjes koop je bij sommige supermarkten. Je kan ook kipfilet nemen en die in dikke repen snijden.
** Stoneleeks zijn dunne lente-uitjes. Neem evt. gewone lente-uitjes.
Nicolaas tipt:
Een kinderpartijtje. Dat betekende kip, gebakken aardappeltjes en appelmoes. Op de appelmoes na ook voor de grote mensen een feest. Wat zou mijn moeder erbij geschonken hebben, na het braden van de kip tot goudbruine heerlijkheid? Vast niet zoiets heerlijks als deze corbières, geurend naar zomer, abrikozen, perziken, venkel…
Château Pech-Latt, corbières blanc 2015, € 8,99 (Albert Heijn)
Recepten: Yolanda van der Jagt. fotografie: Rob van der Vet. styling: Jan Willem van Riel. foodstyling: Bart Stuart