Hoe je echt gemotiveerd raakt om te sporten
Ondanks hartproblemen kan Frank het niet opbrengen om te sporten
Hoe raak je gemotiveerd om te sporten? Zin’s columnist hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does (1960) beantwoordt de vraag van Frank, die gedotterd is en eigenlijk zou moet sporten, maar daarvoor niet de motivatie kan opbrengen.
Frank
Ik ben 62. In verband met een hartconditie (angina pectoris) ben ik twee jaar geleden gedotterd en is me sterk geadviseerd om minimaal een half uur per dag te bewegen. Om eerlijk te zijn, zelfs met de schok van dit gezondheidsprobleem – want een schok was het wel – lukt het me niet om gemotiveerd te raken om te bewegen. Ik heb er een hekel aan, altijd gehad. De cardioloog heeft me verder aan de huisarts overgelaten, ik moet levenslang een aantal pillen slikken. De recepten komen automatisch, niemand vraagt meer wat. Toch knaagt het wel, hoe krijg ik mezelf actief?
Beste Frank
Als de dreiging van een hartziekte je niet activeert, moet je een nog sterkere motivator bedenken. Of niet natuurlijk, je kunt ook een verhoogde kans accepteren dat je dood neervalt. Hoeveel groter die kans is, kan ik je niet zeggen, ik zou er eens naar informeren bij huisarts of cardioloog. Dat zou nog wel eens kunnen helpen bij je motivatie. Als je besluit dat je echt iets wilt doen aan je verhoogde kans, hier een paar tips die je kunnen helpen bij de motivatie. Ik weet niet of je van een wijntje houdt, maar ongetwijfeld is het ook beter om dat te laten staan. Dus zou je een beperkte alcoholconsumptie, in het weekend, afhankelijk kunnen maken van of je de hele week je oefeningen hebt gedaan.
Zoek supporters
Je voert de druk nog hoger op als je anderen erbij betrekt: een gezamenlijk uitje in het weekend maak je afhankelijk van jouw goede gedrag. Misschien dat je jezelf zover krijgt als je het anders ook voor je partner verpest. Een mildere ingreep zou zijn dat je je oefeningen bijhoudt via een sporthorloge en dat deelt via een app op je smartphone. Zodat iedereen kan zien waar je mee bezig bent en je kan aanmoedigen. Nog beter wellicht om een ‘beweegclubje’ te vormen, zodat er ook nog een sociaal aspect aan zit. Bewegen is niet alleen sporten natuurlijk, je kunt ook vrijwilliger worden bij natuurmonumenten. Dus veel succes, het klinkt alsof je vrij zwaar geschut nodig hebt, dus wellicht een combinatie van maatregelen.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen lees je in de nieuwe Zin. Nu in de winkel of hier te bestellen.