BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Dit Arabische toetje smaakt als 1001 nacht, zeker met wijn erbij

Dit Arabische toetje smaakt als 1001 nacht, zeker met wijn erbij

Het zit ’m in de specerijen!

Wij noemen dit soort gerechtjes ‘liflafjes’. In het oosterse deel van het Middellandse Zeegebied zeggen ze ‘mezze’. De recepten van dit zalige middenoostenmenu zijn van Merijn Tol. Die niet alleen heerlijke dingen voor delicious. maakt, maar met Nadia Zerouali ook het kookboek SOUQ en allerlei foodproducten met die Arabische signatuur ontwikkelde. Waan je alvast een beetje op vakantie met dit heerlijke nagerecht!

Mhallabia met geroosterde walnootmandarijnsuiker

Die echt Arabische smaak zit ’m in de specerijen. Voor de toetjes is het vaak rozen- of oranjebloesemwater. Een heel eigen smaak! Nagerecht (6-8 personen). Bereiden ± 45 min

Ingrediënten
1 l volle melk
6 el suiker
4 volle el maïzena
1 zakje mastiek* (± 2 g)
oranjebloesemwater
75 g gepelde walnoten
1 stevige mandarijn

Bereiding

Verwarm de melk in een pan met dikke bodem met 4 el suiker en roer tot de suiker is opgelost. Roer in een apart kommetje de maïzena los met een scheutje koud water. Stamp de mastiek fijn in een vijzel. Voeg al roerend met een garde het maïzenapapje aan de melk toe. Blijf met een houten lepel op laag vuur roeren totdat de vla zachtjes in het midden van de pan begint te pruttelen en de mhallabia dik van de lepel loopt. Meng er de mastiek en naar smaak wat druppels oranjebloesemwater door. Hoe meer, hoe uitgesprokener de smaak. Zeef de mhallabia eventueel voor een mooie gladde structuur in een kom en blijf roeren tot hij afgekoeld en lobbig is. Bewaar de vla op een koele plek maar niet in de koelkast.
Rooster de walnoten in een droge, hete koekenpan tot ze beginnen te geuren en licht blakeren. Maal ze fijn. Rasp de schil van de mandarijn. Meng de walnoten met de suiker en mandarijnrasp. Bestrooi de mhallabia vlak voor het serveren met de walnootmandarijnsuiker.

* Mastiek of meska is harsachtige gom uit de pistacia-lentiscus-boom. Het heeft een aromatische, aardse geur en wordt in het Midden-Oosten gebruikt in zoete gerechten. Te koop bij Turkse winkels.

Nicolaas tipt

Het recept leest al als een van de gulziger sprookjes uit Duizend-en-een-nacht, en roerend in de pan voel je je een kok in een sultanskeuken. De weelderige exotische geuren van deze wijn brengen je naar nog hoger sferen. Niks geen plakkerigzoete vulgaire muskaatwijn: druif moscato rosa geurt zoals de naam belooft inderdaad naar rozen. Verder naar mandarijntjes en prille liefde. Lichtvoetig, friszoet, teder.
Gorgo, rosa di monte torre, veneto rosato 2015, € 15,95 voor 500ml

Win Souq

Dit gerecht komt uit een echt lékker boek: Souq. Tafels vol mezze, van Nadia Zerouali Merijn Tol. Ruim honderd recepten om een tafel te vullen met Arabisch-mediterrane mezze (koude en warme gerechtjes) met een eigentijdse twist. Klik door naar onze winpagina en maak kans op een gratis exemplaar (Fontaine, € 32)

Hier lees je het recept voor het voorgerecht terug: Labne met pistache & koriander.

Hier lees je het recept voor het hoofdgerecht terug: Gefrituurde visjes en sumak-labne met knapperige dragon

Recepten & bereiding: Merijn Tol & Nadia Zerouali. fotografie: Ernie Enkelaar. styling: Maaike Koorman. bewerking: Dosia Brewer