Burn-out? Nee hoor
Het laatste gezondheidsnieuws voor je op een rij
Burn-out? Nee hoor
Het lijkt soms alsof half Nederland aan een burn-out lijdt. Maar op Europees niveau valt dat reuze mee, ontdekte de Utrechtse hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie Wilmar Schaufeli. Hij vergeleek cijfers uit 35 Europese landen. Zijn conclusie: Nederlanders hebben het minst vaak een burn-out van iedereen. Misschien omdat ons land al jaren tot de vijf gelukkigste landen ter wereld behoort? Frankrijk, Slovenië en Luxemburg scoren trouwens het slechtst op het onderwerp burn-out.
Zelfmoordpreventie
Jaarlijks denken zo’n 410.000 Nederlanders tussen de 18 en 64 aan zelfmoord. Ongeveer 94.000 doen daadwerkelijk een poging zichzelf van het leven te beroven. Rond de 1900 van komen te overlijden. Dat aantal neemt al jaren toe, aldus het Trimbos-instituut. Reden voor staatssecretaris van Volksgezondheid Blok om meer geld voor suïcidepreventie uit te trekken. Zo krijgt de stichting 113 Zelfmoordpreventie, die onder meer een website en een hulplijn runt, jaarlijks twee miljoen subsidie extra. Daarnaast wordt er meer onderzoek naar zelfmoord gedaan. Allemaal in de hoop de stijgende trend te keren.
113.nl
Sta op voor gezondheid
‘Zitten is het nieuwe roken‘, klinkt het steeds vaker. Reden voor onderzoekers van de Britse universiteiten van Leicester en Loughborough om in kaart te brengen wat staand werken oplevert. Een jaar na het volgen van een speciaal programma zaten de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld 83 minuten per dag minder. Met groot effect: hun prestaties gingen omhoog en ze waren blijer en minder moe. Verrassend genoeg nam ook het aantal rugklachten af. Dus toch maar eens een zit-sta-bureau overwegen?
Teveel riskante drinkers
Maar liefst 1,8 miljoen volwassen Nederlanders komt herhaaldelijk in de problemen door zijn drinkgedrag. ’s Avonds teveel drinken betekent de volgende ochtend op het werk niet scherp zijn. Ook gaan velen met te veel drank op achter het stuur zitten. Het Trimbos-instituut becijferde voor het eerst hoeveel van zulke ‘riskante drinkers’ ons land telt. Heel veel dus: ruim een op de zeven 18-plussers.
Natuur op recept
Schotse artsen op de beroemde Shetlandeilanden mogen hun patiënten van de National Health Service (NHS) voortaan ‘natuur’ voorschrijven. Tenminste, als ze last hebben van voor depressie, angsten of een hoge bloeddruk. Patiënten krijgen maandelijks een kalender met suggesties voor buitenactiviteiten. In januari kunnen ze deelnemen aan een nationale vogeltelling terwijl ze in maart een hond voor een wandeling kunnen lenen. In oktober is het advies tien verschillende paddenstoelen te zoeken en te fotograferen.
DNA-test vóór chemo
5-FU (fluorouracil) is wereldwijd een van de meest gebruikte vormen van chemotherapie. Het middel is onmisbaar in de bestrijding van onder meer darm- en borstkanker. Maar er kleeft ook een groot nadeel aan: 8% van de gebruikers heeft een DNA-variatie waardoor hun lichaam de medicatie minder of nauwelijks afbreekt – met mogelijk levensbedreigende bijwerkingen tot gevolg. Na grootschalig onderzoek hiernaar in zeventien Nederlandse ziekenhuizen heeft de Europese medicijnautoriteit EMA nu besloten de bijsluiter van het chemomedicijn aan te passen. Met als doel dat artsen in heel Europa voortaan vóór gebruik van het middel DNA-onderzoek laten doen om onnodige complicaties te voorkomen.
Onder redactie van: Marte van Santen