Deze soep is een verrassende mix van smaken. Fris en aards!
Dit recept kan iedereen maken
Een van de mooiste dingen van koken? Iedereen kan het! De een beter dan de ander maar daar hebben we recepten voor. Gewoon doen wat er staat en alles komt goed. Ook al is er de hele dag niets uit je handen gekomen, aan het eind van de dag liggen er plenty kansen in de keuken. Als anderen dan ook nog meegenieten, is de voldoening compleet. Geluk woont in de keuken!
Lichtgebonden shiitakesoep met sinaasappel en kip
voorgerecht (4 personen)
bereiden ± 45 min
Ingrediënten
1 grote (bio)sinaasappel
2 venkelknollen
1 winterwortel
1 ui
50 g gedroogde shiitake
2 kippenbouten
3 takjes verse dragon
100 g verse shiitake
evt. ook nodig: mandoline
Bereiding
Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap eruit. Hou het venkelgroen apart en snij 1 venkel, de wortel en ui in grote stukken. Breng 1½ l water en het sinaasappelsap met de shiitake, kip, 2 takjes dragon, sinaasappelschil, wortel, ui en stukken venkel tegen de kook aan en laat 30 min. op laag vuur trekken. Haal het kippenvlees los van het bot, trek het in dunne reepjes en snij de verse shiitake in plakjes. Halveer de tweede venkelknol tussen de stelen en snij beide helften in flinterdunne plakjes (met een mandoline). Zeef de gedroogde shiitake-bouillon. De gekookte groenten en shiitake worden niet gebruikt. Voeg de verse shiitake, kipreepjes, venkel en de blaadjes van het laatste takje dragon toe en warm de soep nog 5 min. door. Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met het venkelgroen.
Tip
Liever een wat meer gebonden soep? Smelt 25 g boter in een pan, voeg 25 g bloem toe en verwarm 2-3 min. Voeg de helft van de gezeefde bouillon toe en mix goed met een garde tot de soep bindt. Schenk de rest van de bouillon erbij en breng de soep al roerend tegen de kook aan. Voeg de shiitake, dragon, kip, en dragon toe en warm nog even door.
Bijpassende wijn van Nicolaas Klei
Vroeger had je twee soorten paddenstoelen: champignons en de andere. De andere waren giftig en kwamen voor in sprookjes en Agatha Christie. De champignons bakte je of gingen in de soep. Nooit gedacht dat ik nog eens met bravoure deze soep zou maken. Ook de wijn is een spannend avontuur. Helemaal uit Cirò in Calabrië, de punt van de Italiaanse laars. Onder het fruit geuren anijs en munt, die vroeger alleen bestonden voor in de warme melk en in de koude kerk.
Cantine de Luca, Gocce di Marinella, cirò, bianco 2018, € 7,95
Recept: Eke Mariën. fotografie: Eric van Lokven. styling: Jet Krings. bewerking: Dosia Brewer