BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Geluk woont in de keuken! Dat bewijzen deze Chinese koolrolletjes

Geluk woont in de keuken! Dat bewijzen deze Chinese koolrolletjes

Ideaal om deze van tevoren te maken en last minute in de oven te zetten

Een van de mooiste dingen van koken? Iedereen kan het! De een beter dan de ander maar daar hebben we recepten voor. Gewoon doen wat er staat en alles komt goed. Ook al is er de hele dag niets uit je handen gekomen, aan het eind van de dag liggen er plenty kansen in de keuken. Als anderen dan ook nog meegenieten, is de voldoening compleet. Geluk woont in de keuken!

Chinese koolrolletjes met pittige worst en tomatensaus

hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 35 min | oven ± 15 min

Ingrediënten
1 Chinese kool
2 rode uien
3 teentjes knoflook
400 g gekruide worstjes (bijv. merguez)
2 gedroogde rode pepertjes
400 g cannellinibonen (blik)
4 el arachideolie
20 g salieblaadjes, fijngesneden + extra rasp en sap van 1 (bio)citroen
400 g tomaatblokjes
2 el kappertjes
50 g Parmezaanse kaas

Bereiding

Breng een ruime pan water met zout aan de kook. Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de Chinese kool. Haal er dan 8 bladeren af en dompel ze in het kokende water. Giet ze na 1 min. af en laat ze goed uitlekken. Snij de ui en knoflook fijn. Plet de pepertjes in een vijzel en snij het binnenste van de Chinese kool fijn. Spoel de bonen schoon in een vergiet en laat goed uitlekken. Prak de bonen grof met een vork in een kom. Snij het vel van de worst over de lengte door en haal de vulling eruit.
Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak het worstvlees in ± 3 min. rul en bruin. Voeg de ui, knoflook en pepertjes toe en bak ± 3 min. mee. Doe de helft van het mengsel in een steelpan en breng tegen de kook met de tomaatblokjes. Laat tot gebruik sudderen op heel laag vuur. Schep de gesneden kool samen met de citroenrasp, salie en kappertjes door het gehaktmengsel in de koekenpan. Bak een paar minuten mee tot de kool slinkt en schep de bonen erdoor. Leg de koolbladeren naast elkaar op het aanrecht en schep een paar flinke lepels van het bonenmengsel op de steelkant van de koolbladeren. Rol 1x om naar de groene kant, vouw de zijkanten naar binnen en rol helemaal op.
Verwarm de oven voor op 180°C. Pureer de tomatensaus met een staafmixer en breng op smaak met zout en een beetje citroensap. Verdeel de saus over de bodem van een ovenschaal. Leg de koolpakketjes erop en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Warm alles nog 15-20 min. door in de oven. Garneer met de extra salie.
koolrolletjes

Nicolaas tipt deze wijn

Kool en gehakt, dat serveerde die herbergier in Slovenië bij z’n purperen boerenwijn. Kool en gehakt, dat at ik bij de koning van de Beaujolais, toen hij z’n varken slachtte. En het staat op het menu van Parijse bistro’s waar Maigret ooit kwam. De lekkerste gerechten bestaan uit de eenvoudigste ingrediënten. Drink er vrolijk, peperig, fruitig Zuid-Frans rood bij, gemaakt van simpele druifjes en verder niks.
Domaine Alary, La Grange Daniel, vaucluse – principauté d’orange 2017, € 8,55

Meer info: Marius Wijn

Recept: Eke Mariën. fotografie: Eric van Lokven. styling: Jet Krings. bewerking: Dosia Brewer