BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Peterselie en wat wijn maken van de kokkel een geweldig gerecht

Peterselie en wat wijn maken van de kokkel een geweldig gerecht

Lekker met je handen eten en de schelpjes uitzuigen

Beter een goede buur dan een verre vriend zeggen ze wel eens. Nou, boffen wij dan even! Want onze Vlaamse buren zijn niet alleen leuke lui met een zoet taaltje en weergaloze humor, ze hebben ook nog eens een heerlijke cuisine. Alleen dat is een reden om de grens over te steken – en voor je teruggaat wat boodschappen voor thuis te doen. Wat een feest om daar door een doodnormale supermarkt te lopen en te zien wat een assortiment ze hebben. Wat wij luxe noemen, is daar alledaagse kost. Wat dacht je van dit voorgerecht?

Kokkels met peterselie

voorgerecht (4 personen), bereiden ± 15 min

Ingrediënten

500 g kokkels
4 el olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
25 g bladpeterselie, blad fijngesneden
100 ml witte wijn
1 kleine rode chilipeper, zonder zaad, fijngesneden
25 g boter

voor erbij: stokbrood

Bereiding

Spoel de kokkels goed in een bak water en leg ze daarna in een vergiet. Verwijder kapotte exemplaren. Verhit de olie in een ruime pan en bak de kokkels een paar min. tot alle schelpjes open staan. Schud de pan goed. Gooi schelpen die dicht blijven weg. Voeg de knoflook, peterselie, wijn en chilipeper toe en bak alles nog een paar minuten. Neem de pan van het vuur en smelt de boter erdoor. Serveer in diepe borden, met stokbrood.
kokkels

Nicolaas Klei tipt muscadet

De Nederlandse importeur die met z’n eigengereide wijnen de Belgen wel eens even een poepie zou laten ruiken, kwam van een kouwe kermis thuis. Belgen hebben een klassieke smaak en kijken langdurig de kat uit de boom voor ze zich aan iets avontuurlijks wagen. Wel zijn ze bereid goed geld neer te tellen voor klassieke kwaliteit. Waarna de traditionele mosselwijn op avontuur mag in de keuken. Met succes. Ook heerlijk bij kokkels, zo’n zinderend droge zilte muscadet. Beter dan veel chablis.
Domaine de Belle Vue, muscadet sèvre & maine 2017, € 16,49

Recept: Eke Mariën. fotografie: Eric van Lokven. styling: Cyn Ferdinandus

Nooit meer een recept missen? Met deze aanbieding lees je Zin wel erg voordelig.