BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Vloggen. Hoe begin ik?

Vloggen. Hoe begin ik?

Ook beginnen met vloggen? SeniorWeb geeft acht tips:

Een vlog (afkorting van video weblog) is eigenlijk een soort dagboek op internet, maar dan in de vorm van een video in plaats van in tekst. Ook beginnen met vloggen? SeniorWeb geeft acht tips:

1. Waar gaat het over?

Kies een onderwerp waar je veel over weet en bedenk van tevoren wat je in hoofdlijnen aan wie wil vertellen en waarom je dat wil doen. Afwijken van het idee kan natuurlijk altijd. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld de video’s op het YouTube-kanaal van Doetje en Riekeltje of op het kanaal van Peter Mader.

2. Niet acteren

Probeer vooral jezelf te blijven tijdens het vloggen, dat is echt het leukst om naar te kijken.

3. Afwisseling

Maak het verhaal niet te lang, houd bijvoorbeeld gemiddeld 5 minuten aan. Zorg daarnaast voor afwisselende shots zodat het verhaal interessant blijft en mensen minder snel af zullen haken.

4. Kwaliteit

Gebruik een camera/smartphone die minimaal op 720 pixels kan filmen. Dit komt de kwaliteit van het eindresultaat ten goede.

5. Stabiel

Zorg ervoor dat je óf horizontaal óf verticaal filmt en binnen een video niet wisselt. Dat maakt het monteren achteraf een stuk makkelijker en is ook rustiger voor de kijker. Gebruik een smartphone-statief of selfiestick tijdens het filmen. Helemaal professioneel is het gebruik van een gimbal, een geavanceerde selfiestick waarbij het beeld stabiel blijft ondanks dat je beweegt.

6. De achtergrond

Let op wat er achter je in beeld te zien is. Een drukke achtergrond kan afleiden van wat je aan het vertellen bent. Daarnaast is het ook verstandig om geen kostbaarheden in beeld te brengen.

7. Bewerken

Bewerk jouw video achteraf met iMovie (Apple), Filmorago (Android) of Foto’s (Windows 10).

8. Verspreiden

Upload je video bijvoorbeeld op je YouTubeaccount en maak een duidelijke en heldere beschrijving. Koppel daarnaast ook zogenaamde ‘tags’.

SeniorWebHeb je een vraag of wil je meer weten over SeniorWeb? Bel naar 030 – 276 99 65 of ga naar Seniorweb.nl/zin