BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Jaarlijks brengen we met z’n allen zo’n 2 miljoen bezoekjes aan de eerste hulp

Jaarlijks brengen we met z’n allen zo’n 2 miljoen bezoekjes aan de eerste hulp

Dit zijn de belangrijkste aanleidingen

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws. Wij hebben wat nieuwtjes voor je verzameld:

Waarom naar de eerste hulp?

Dit zijn de belangrijkste aanleidingen:
• 34 procent komt met lichamelijk letsel of een vergiftiging
• 10 procent meldt zich met hart- en vaatziekten
• 6 procent heeft problemen met maag en/of darmen
• Eveneens 6 procent heeft problemen met de ademhaling
Bron: RIVM

Dokter Google

Online op zoek gaan naar informatie over gezondheidsklachten of gezond leven? Dat is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Vorig jaar deed bijna driekwart van de 16+’ers dat, becijferde het CBS. In 2012 lag het cijfer nog onder de vijftig procent. In Europa is Nederland inmiddels koploper in het online zoeken naar informatie over ziektes, voeding en beweging.

Hartsensor vergoed

Sinds april wordt een nieuwe behandeling tegen hartfalen (tijdelijk) uit het basispakket vergoed. Het gaat om een sensor, de CardioMENS, die in de longslagader van de patiënt wordt geïmplanteerd. Op die manier kunnen de cardioloog en hartfalenverpleegkundige op afstand de metingen van de sensor volgen en zo nodig de behandeling bijstellen. Alleen patiënten met vergevorderd chronisch hartfalen die herhaaldelijk in het ziekenhuis belanden komen voor de ingreep in aanmerking.

Niet welkom

Je wilt graag overstappen naar een andere huisarts, maar die laat je niet toe. Weleens meegemaakt? Dan ben je niet de enige. Patiënten die op zoek zijn naar een nieuwe huisarts worden namelijk te vaak onterecht weggestuurd, aldus de Autoriteit Consument & Markt. Een huisarts mag namelijk alleen een patiënt weigeren als de praktijk te vol is of als er een te grote reisafstand is tussen huisarts en patiënt. Maar patiënten krijgen óók vaak nee op het rekest omdat een huisarts het niet ‘netjes’ vindt om patiënten van een collega over te nemen. Op die grond iemand weigeren, is dus officieel niet toegestaan.

Veel vezels

Eet je veel vezels, dan heb je minder kans op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Ook verlagen ze het risico op vroeg overlijden. Dit blijkt uit recent onderzoek in opdracht van de World Health Organization (WHO). Het Voedingscentrum raadt volwassenen daarom aan per dag zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten. Deze hoeveelheid lijkt de meeste bescherming te bieden. In volkoren of mueslibrood, erwten en bijvoorbeeld cacaopoeder zitten veel vezels. Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je sowieso voldoende vezels binnen.

Onder redactie van: Marte van Santen

Meer over gezondheid lezen? Zin 7 ligt nu in de winkel of bestel hem hier.