BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Lekker: Belgische wafels met krieken en sorbet van munt

Lekker: Belgische wafels met krieken en sorbet van munt

Je kunt dit dessert namaken met kant-en-klare onderdelen of ga jij voor een uitdaging?

Beter een goede buur dan een verre vriend zeggen ze wel eens. Nou, boffen wij dan even! Want onze Vlaamse buren zijn niet alleen leuke lui met een zoet taaltje en weergaloze humor, ze hebben ook nog eens een heerlijke cuisine. Alleen dat is een reden om de grens over te steken – en voor je teruggaat wat boodschappen voor thuis te doen. Wat een feest om daar door een doodnormale supermarkt te lopen en te zien wat een assortiment ze hebben. Wat wij luxe noemen, is daar alledaagse kost. Lees het recept met kokkels en onze vissoep terug.

Belgische wafels met krieken en sorbet van munt

Nagerecht (4 personen). Bereiden ± 50 min | rusten siroop ± 1 nacht | ijs draaien ± 30 min (met ijsmachine) tot 4 uur (zonder ijsmachine)

Ingrediënten
250 g zelfrijzend bakmeel
75 g boter, gesmolten
1 ei, gesplitst
50 g lichtbruine basterdsuiker
250 ml melk
zonnebloemolie, voor invetten wafelijzer

ook nodig: wafelijzer, 3 gesteriliseerde* glazen potten van 1 l

ingemaakte krieken (minimaal 2 maanden ingemaakt)
1 kg krieken**, schoongemaakt
1 kg suiker
1 liter brandewijn

sorbet van munt***
1 blaadje gelatine
125 g suiker
250 ml koude droge witte wijn
30 g muntblaadjes
1 el citroensap

Bereiding

Doe de krieken in de gesteriliseerde glazen potten en voeg de suiker en brandewijn toe. Sluit de pot goed en laat onder af en toe een keer omschudden minimaal 2 maanden staan.
Doe voor de sorbet 125 ml water en de suiker in een pan en breng aan de kook. Blijf goed over de bodem roeren. De suiker moet helemaal opgelost zijn. Kook de siroop kort door en laat dan volledig afkoelen, liefst een nacht.
Week de gelatine 5 min. in koud water. Verwarm een klein beetje van de suikersiroop in een steelpan, voeg hieraan – van het vuur af – de uitgeknepen gelatine toe en laat oplossen. Giet dit mengsel in een maatbeker bij de wijn, het citroensap en de munt en blender met de staafmixer heel erg goed door zodat de munt heel fijn is. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat 20-30 min. draaien of totdat u mooi sorbetijs heeft. Zonder ijsmachine: zet het ijs in een platte wijde bak 4 uur in een viersterrenvriezer en klop het elk half uur door met een garde.
Doe voor de wafels het bakmeel in een kom, voeg boter, eierdooier, suiker en melk toe en mix tot een glad beslag. Klop het eiwit stijf en spatel het door het beslag. Verhit het wafelijzer voor en vet in. Bak de wafels volgens de gebruiksaanwijzing van het apparaat goudbruin. Serveer de wafels met een schepje sorbetijs en wat van de krieken.

* Was potten met deksels en evt. rubber-ringen in zo heet mogelijk water met 1 tl soda. Spoel goed na met kokend water en droog ze evt. 10 min. in een oven op 120°C. Vul ze nog warm en sluit direct af.

** Krieken of zure kersen zijn wat later rijp dan zoete kersen. Ze hebben een steviger bite en zijn prima geschikt om met suiker in te maken. Krieken zijn in de tweede helft van juli te koop op de markt en bij sommige groentewinkels. Je kan ook kiezen voor gewone kersen op sap, of voor pruimen, perziken of nectarines.

*** Maak de muntsorbet liefst een dag van tevoren.

wafelsNicolaas Klei tipt: prikwijn

Bij onze Vlaamse overburen is het hoogtepunt van de culinaire avond een fles oude saternes: een toetje op zichzelf! Laatst verraste ik ze met onbekender zoet, rins als krieken: cerdon uit Bugey, een vergeten uithoekje van Frankrijk niet ver van Zwitserland. Zachte, vrolijke roze prikwijn van druiven gamay en wat poulsard, geurend naar rijp rood fruit en berglucht. Volgens voorouderlijk recept gaat de wijn als hij zo’n 7% alcohol heeft in de fles, waar hij verder gistend nog wat koolzuur opborrelt. De niet-vergiste druivensuikers zorgen voor de frisse lichtzoete smaak.
Renardat-Fache, bugey, cerdon 2018, € 16,25 (Okhuysen.nl)

Recept: Kirsten Eckhart. fotografie: Eric van Lokven. styling: Jet Krings. bereiding: Jacqueline Pietrowski. productie: Trudelies Schouten

Nooit meer een recept missen? Met deze aanbieding lees je Zin wel erg voordelig.