Negen handige dingen van LinkedIn die je moet weten
'Liegen' op je CV? Kan prima.
Nee, het is niet erg dat je werkgever weet dat je actief bent op LinkedIn. En het is zelfs aan te raden om te ‘liegen op je CV en nog meer dingen van LinkedIn die je misschien nog niet wist maar toch handig zijn om te weten.
1. LinkedIn alleen maar gebruiken op het moment dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, is niet meer van deze tijd. Bouw dus ook aan je netwerk terwijl je nog prima zit in je baan. Daar kun je -als je later wel op zoek gaat- profijt van hebben.
2. Wees dus ook niet bang dat je werkgever erachter komt dat je actief bent op LinkedIn. Het is ook een prima manier om op de hoogte te blijven van wat er speelt op je vakgebied. Dat kunnen werkgevers juist alleen maar waarderen.
3. Houd je profiel altijd up-to-date. Een nieuwe functie, er een taak bijgekregen, of een opleiding gevolgd? Zet het meteen online zodra je de promotie of het diploma binnen hebt. Je LinkedIn contacten krijgen daar (meestal) een melding van. Zo blijf je goed in beeld.
4. Help anderen op weg. Een baan gezien die je wat lijkt voor iemand anders, tip hem of haar meteen. Of help iemand uit je vakgebied die een vraag stelt op LinkedIn. Alles wat je investeert in je netwerk, komt op een of andere manier wel weer terug.
5. Toch op zoek naar een nieuwe baan? Gebruik de ‘geheime knop’. LinkedIn heeft een functie (kijk onder instellingen) waarbij je kunt aangeven dat je ‘available‘ bent voor nieuwe banen. Dit is niet te zien voor je eigen werkgever of collega’, maar wel voor recruiters van andere bedrijven.
6. Voor wie ‘in between jobs’ is: schroom niet te zeggen dat je momenteel geen baan hebt. Een HR-persoon of recruiter wil liever iemand die per direct beschikbaar is, dan iemand die nog moet worden losgeweekt van zijn nieuwe werkplek.
7. Je kunt prima mensen als contact accepteren die je nog nooit hebt gezien. Stel je bij ieder verzoek wel voor of een contact nuttig zou kunnen zijn.
8. Andersom: vraag niet alleen mensen uit je eigen vakgebied om te ‘linken’, maar kijk ook buiten je ‘comfort zone’.
9. Niet alleen de foto, ook de kopregel van LinkedIn is heel belangrijk. Zet hierin de functie die je ambieert, wat dus kan betekenen dat je ‘liegt’ op de CV. Recruiters zoeken namelijk in eerste instantie altijd op functie-titel. Een aanrader als je niet wilt blijven zitten waar je zit.
Bron: FD