Charité laat de heftige dilemma’s zien van Duitse artsen in de Tweede Wereldoorlog
Intrigerende serie over de oorlog op Netflix
Voor wie houdt van kostuumdrama’s zoals Poldark en Downton Abbey, is Charité ook een niet te versmaden Netflix-serie. Deze speelt in het academische ziekenhuis van Berlijn, waar de ene na de andere geneeskundige ontdekking wordt gedaan. Tussendoor spelen er allerlei intriges, zodat het ook een geweldige ziekenhuisserie is. Charité speelt aan het einde van de negentiende eeuw en laat zien hoe artsen omgingen met tuberculose, difterie en blindedarmontstekingen: ziekten die nu (bijna) zijn uitgeroeid in het Westen.
Experimenten
Netflix heeft sinds kort een tweede deel van Charité online gezet, dat nog veel interessanter is. Je ziet er hoe het het ziekenhuis vergaat in de laatste twee jaar van het Nazi-regime, waarin experimenten werden gedaan op gehandicapte kinderen en de rassenleer in de praktijk wordt gebracht. Ook homoseksualiteit wordt hier gezien als een ziekte. Met alle gevolgen van dien voor de artsen, de voor grote dilemma’s komen te staan. Dit alles tegen het decor van de nadagen van de oorlog, waarin Berlijn op instorten staat.
De Duitse omroep ARD, die de serie produceert is nu bezig aan een serie rond het Charité in de periode rond de val van de muur. De houding van de DDR ten opzichte van bijvoorbeeld doping in de sport roept uiteraard ook allerlei dilemma’s voor de geneeskunde.