Op drie oktober eten alle ‘Leienaren’ hutspot. Dat komt niet doordat tijdens Leidens Ontzet de Leidenaren wortelen en aardappelen aten, want die laatste waren er nog niet in 1574. Binnen de muren van de stad was er hongersnood en de bezetting van de stad door de Spanjaarden brak pas toen de Watergeuzen de landerijen om de stad heen onder water zetten.
Hutspot kwam bij de viering van het Ontzet pas bij het 250-jarig bestaan van het Ontzet werd gevierd. Sindsdien is het op het menu blijven staan en sinds dit jaar is het ook onderdeel van ons ‘immateriële erfgoed’.
Iedereen houdt er een eigen recept op na: de een eet het lekker met een balletje gehakt, de ander met een stuk klapstuk. En op sommige tafels wordt er ook nog eens appelmoes geserveerd bij de hutspot. Wie zelf zin heeft, kan natuurlijk een zak kopen bij de supermarkt. Je kunt natuurlijk ook l:ekker zelf hakken en snijden. Daarbij is elke verhouding tussen peen, aardappel en ui goed. De beste verhouding is één staat tot één staat tot een half. Dus met een kilo penen, neem je een kilo aardappelen en een halve kilo uien. Maar meer uien mag ook, als je dat lekkerder vindt.
Echte Leidse hutspot, met sleutels
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."