Lekker: raapjes gevuld met kastanjes en paprikasaus
Iets wat gevuld is en uit de oven komt is altijd fijn feestelijk
Heb je zin om een tijdje in de keuken te staan? Dan is dit gerecht het proberen waard.
Raapjes gevuld met kastanjes en paprikasaus
Hoofdgerecht (4 personen). voorbereiden ± 40 min | bereiden ± 25 min | oven ± 40 min
Ingrediënten
8 meiraapjes (± 1 kg)*
25 g boter
100 g ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook
80 g gekookte kastanjes, fijngesneden
30 g Parmezaanse kaas, geraspt
20 g platte peterselie
2 el olijfolie
paprikasaus
200 g rode paprika, in stukjes
200 ml groentebouillon (van ½ tablet)
3 takjes dille
4 eierdooiers
60 g koude boter, in blokjes
Voorbereiding
(Kan 1 dag van tevoren gemaakt. Begin ± 2 uur van tevoren.) Verwarm de oven voor op 200˚C. Kook de raapjes in ruim kokend water en wat zout in 20-25 min. bijna gaar, giet af en laat afkoelen. (Stomen kan ook, ± 25 min., dan blijft de smaak nog beter behouden.) Snijd aan de onderkant van de gare raapjes een dun plakje af zodat ze goed recht in de ovenschaal blijven staan. Snijd ook een kapje van de bovenkant van de raapjes af en leg die apart. Hol de raapjes met een theelepel uit, pas op dat je niet door de bodem heengaat.
Verhit ondertussen in een koekenpan de roomboter en bak hierin de ui en knoflook zachtjes goudgeel in 6 min. Voeg de kastanjes toe, bak nog 2 min. mee en laat afkoelen. Snijd de peterselie fijn, roer samen met de Parmezaan door het kastanjemengsel en breng op smaak met zout en peper. Vul de raapjes met het kastanjemengsel en zet de kapjes er weer op. Zet de raapjes zo tot gebruik afgedekt koel weg.
Verwarm ondertussen voor de saus de paprika met de bouillon en dille in een steelpan en laat 15 min. sudderen. Pureer het mengsel met de staafmixer of in een blender en laat 1 min. draaien. Laat helemaal koud worden en zet tot gebruik afgedekt weg.
Bereiding
(Begin ± 40 min. van tevoren.) Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de olijfolie in een braadslee waar de raapjes net inpassen en zet ze erin. Dek de raapjes af met aluminiumfolie en bak ze in 30 min. gaar en goed heet in de oven. Verhoog de temperatuur naar 220°C, haal de folie van de raapjes en laat nog enkele min. bakken tot de raapjes licht kleuren. Klop ondertussen voor de saus de eierdooiers door de paprikapuree en schenk in een hittebestendige kom. Zet de kom boven een pan met zacht kokend water. Klop het mengsel gedurende 8-10 min. tot het als een breed lint van de gardes loopt. Voeg dan al kloppend beetje bij beetje de boter toe. Breng op smaak met zout en peper en verdeel wat saus over diepe borden. Leg in elk bord twee raapjes en garneer met wat dille.
* Vervang evt. door koolrabi. Serveer er dan één per persoon: ze zijn wat groter.
Meer lekkere recepten staan in Zin 11. Nu in de winkel of bestel het nummer online.
Recept: Dosia Brewer, Merijn Tol, Trudelies Schouten. fotografie: Alan Jensen. styling: Cyn Fernandus. bereiding: Merijn Tol