Zin & Germany travel – Duitsland was vroeger een ideale ‘toeleverancier’ van huwelijkspartners voor koningshuizen, want tot in de negentiende eeuw was het een lappendeken van koninkrijkjes, prins- en hertogdommen. De 22 stadjes waar de wortels van de voorouders van koning Willem-Alexander liggen, vormen samen de ruim 2.000 km lange Oranjeroute. In de kastelen langs het traject is de geschiedenis nog springlevend.
Op de fiets de grens over
Dit begint al vlak bij Nederland: via een grensoverschrijdende fietsroute kom je in Lingen, Bad Bentheim, Kleve en Moers. Enkele eeuwen geleden richtte stadhouder Willem III in Lingen aan de Ems een universiteit op. Diverse gebouwen herinneren nog aan deze welvarende tijd. Heel gezellig is het driejaarlijkse historische Kivelingsfeest, dat weer in 2020 wordt gevierd. Bad Bentheim was al in de 19e eeuw een kuuroord waar veel Nederlanders kwamen. Ook koningin-regentes Emma ging er regelmatig naartoe om haar zus te bezoeken. Ze logeerde dan in de robuuste burcht Bentheim.
Zuidelijke deel
Het zuidelijke deel van de fietsroute is afgelopen mei geopend. Steek je bij Nijmegen de grens over, dan kom je al snel in Kleve, een stadje waar veel Nederlanders gaan shoppen. Leuk om te doen, maar neem vooral ook een kijkje bij de Schwanenburg en de 17e-eeuwse tuinen. Op de fiets gaat het dan verder naar Moers waar je in het Grafschafter Museum kennismaakt met de historie van de stad, die prins Maurits rond 1600 erfde.
Op weg naar het oosten
Sommige delen van de route zijn leuk om op de fiets te ontdekken, maar de auto is ook een optie. Zo kun je via Bad Bentheim, Lingen en Hitzacker (waar prins Claus opgroeide) door naar Schwerin. In het sprookjesslot Schwerin dat aan een schitterend meer ligt, is prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina, geboren en getogen. Een ander pareltje in het oosten is Weimar, een must-go voor cultuurliefhebbers. Het Stadsslot en slot Belvedere herinneren aan de periode dat de Oranjes hier woonden.
Vlakbij Berlijn
De naam Oranje komt terug in Oranienbaum en Oranienburg. Oranienbaum ontstond tegen het einde van de 17e eeuw, toen prinses Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau een stadje met een gelijknamig slot bij het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz liet aanleggen. Prinses Louise Henriëtte van Oranje-Nassau liet vlakbij Berlijn een jachtslot met veel pracht en praal verbouwen: slot Oranienburg. Ook in Potsdam liet ze diverse paleizen en parken aanleggen. De beroemdste bezienswaardigheden zijn slot en park Sanssouci, slot en park Babelsberg, slot Cecilienhof en het marmeren paleis.
De Oranjeroute is beslist de moeite waard! Kijk voor meer informatie op: Oranjeroute.nl en op Germany.travel