De wintertijd gaat komende zondag weer in. De klok gaat een uur terug, dus we kunnen de nacht van zaterdag op zondag weer een uurtje langer slapen. De zomertijd is er al sinds 1977, dus we zijn er al zo aan gewend dat het een ritueel is geworden om te rommelen aan de wijzers van de klok.
Is het slecht?
Toch gaan er stemmen op om niet meer iedere keer te morrelen aan de tijd. Het zou namelijk slecht voor ons zijn, zo concludeerden RIVM en de Hersenstichting na onderzoek. Dit moet je weten over zomer- en wintertijd.
-Ons bioritme wordt steeds verstoord als de klok iedere keer weer vooruit- en achteruit wordt gezet. Dat zou de kans vergroten op slaapstoornissen en dientengevolge overgewicht en stemmingsstoornissen.
-Bij het wisselen van de tijd gebeuren er blijkbaar meer ongelukken, omdat het wisselen van de tijd invloed heeft op de concentratie van veel mensen.
-De voorkeur zou moeten uitgaan naar de wintertijd. We moeten zo veel mogelijk profiteren van het ochtendlicht, zeker in de winter. Dat het eerder donker wordt, is niet zo’n probleem.
-De zomertijd zou zijn ingevoerd vanuit het oogpunt van energiebesparing. Door de klok een uur vooruit te zetten in het voorjaar, zouden we meer profijt hebben van dat het in de avond langer licht is. Het is echter nooit helemaal bewezen dat dat zo is.
-Het zal nog lastig worden de zomertijd af te schaffen. Alle landen in de EU hebben op hetzelfde moment zomer- en wintertijd. Nederland mag dan wel besluiten niet meer aan de klok te draaien, andere landen blijven dat misschien nog wel doen.
Wat vindt jij?
Ben jij voorstander van het verzetten van de klok of heb jij juist veel last van die nieuwe tijd? Laat het ons hieronder weten
Henny Vendeville zegt
Ik heb er iedere keer weer last van . Slaap stoornis waardoor slecht functioneren
Jos den Haan zegt
Ik heb er ieder jaar last van .Ben namelijk en ochtend mens 5 uur ben ik al op .dus de zomertijd is en ramp