BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Langoustinesoep met knoflook, aardappel en korianderroom

Langoustinesoep met knoflook, aardappel en korianderroom

Die heerlijke combi van romig en pittig.

Het is even een werkje maar dan heb je ook wat. De enige uitdaging is er niet te véél van te eten!

Langoustinesoep met knoflook, aardappel en korianderroom
voorgerecht (4-6 personen) voorbereiden ± 40 min | soep trekken ± 2 uur | bereiden ± 15 min

Ingrediënten

8 verse langoustines*, ongepeld
4 tenen knoflook
150 ml milde olijfolie
125 ml pastis (anijslikeur, slijter)
1 tl geelwortelpoeder of 2 cm verse geelwortel, in plakjes*
2 stukjes (bio)citroenschil
2 stukjes (bio)sinaasappelschil
3 uien, grof gesneden
1 bosje koriander
1 gedroogde rode peper
300 g lichtgele vastkokende aardappels**, geschild, in mini-blokjes
125 ml crème fraîche
75 ml slagroom
evt. snufje chilivlokken

Voorbereiding (ochtend van tevoren)

Pel de langoustines. Bewaar het vlees goed afgedekt tot gebruik in de koelkast. Hak de pantsers op een plank kleiner en stamp ze op de plank of in de vijzel fijner, zo komt de smaak in de bouillon straks beter los. Doe de gestampte pantsers met de knoflook in een ruime soeppan. Verwarm de pan op hoog vuur, voeg 100 ml olijfolie toe en schep om tot de knoflook geurt en kleurt. Voeg de pastis toe en zet dan het vuur lager. Voeg 1½ l heet water, het geelwortelpoeder of de plakjes geelwortel, citroenschil en uien toe.
Haal de blaadjes van de koriander en bewaar koel afgedekt tot gebruik. Bind de stelen met een touwtje samen en voeg met de gedroogde peper toe aan de bouillon. Laat de bouillon op laag vuur 2 uur trekken. Zeef de bouillon boven een grote kom of grote litermaat en doe weer terug in de pan. Voeg twee derde van de aardappels toe aan de bouillon en breng aan de kook. Kook de aardappel gaar in 10-12 min. Neem de pan van het vuur, pureer de soep en breng op smaak met zout. Laat de soep afkoelen en zet dan afgedekt tot gebruik in de koelkast.

Bereiding

Begin 15 min. van tevoren. Verwarm de soep langzaam onder regelmatig roeren, laat niet meer koken. Verhit intussen in een koekenpan de rest van de olijfolie en bak in 10 min. de rest van de aardappelblokjes goudbruin. Neem uit de pan. Pureer intussen het korianderblad met de staafmixer met weinig water tot een gladde puree. Roer de korianderpuree door de crème fraîche en roer ook de slagroom erdoor. Breng op smaak met zout. Bak daarna het langoustinevlees in 2-3 min. roze en goudgeel en bestrooi met zout. Verdeel de soep over kommen. Leg in elke kom wat aardappelblokjes en langoustine. Druppel korianderroom erin. Strooi er evt. naar smaak wat chilivlokken over.

* Langoustines (kreeftachtige) kun je ruim van tevoren bestellen bij de viswinkel. Verse geelwortel, kurkuma of turmeric koop je bij de natuurwinkel.

** Kies bijv. roseval of mooie lichtgele aardappels bij mediterrane winkels.

Meer lekkere recepten staan in Zin 12. Nu in de winkel of bestel dit nummer online.

recept: Merijn Tol. fotografie: Saskia van Osnabrugge. styling: Jet Krings. bereiding: Ajda Mehmet. bewerking: Trudelies Schouten