Veel Nederlanders zijn bezig met milieubesparende maatregelen in hun dagelijks leven. Dit laten de nieuwste cijfers van de Monitor Duurzaam Nederland van ABN AMRO zien. Bijna elke huiseigenaar heeft bijvoorbeeld wel tochtstrippen of zet de verwarming wat lager, constateren economen. In hetzelfde rapport constateert de bank dat Nederlanders bezig zijn met veel andere energiebesparende maatregelen. De opmerkelijkste cijfers uit de Monitor Duurzaamheid op een rij:
Nieuwe lampen
Maar liefst 97% van de huizenbezitters voelt een drempel om hun woning te verduurzamen, terwijl 61% verduurzamen van de woning wel belangrijk vindt. Onduidelijkheid en kosten spelen hierbij een grote rol. Maar wat doen we dan wel? Bijna 80% van de Nederlanders geeft in het onderzoek aan dat zij korter douchen om energie te besparen. Daarnaast blijkt dat op grote schaal (67%) gloeilampen worden vervangen door spaarlampen of ledverlichting.
Voedselverspilling
Slechts 37% van de Nederlanders is overgestapt naar elektrisch koken. De pragmatische huiseigenaar gaat pas van het gas af bij een verbouwing. Een groot deel van de consumenten is wel bezig met het onderwerp voedselverspilling. 60% geeft aan op sommige dagen bewust geen vlees meer te eten.
Tip: Wil je duurzame eetkeuzes maken uit het groente aanbod, dan is de app Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal een ideaal hulpmiddel. Geef in welke groente uit welk land je in welke maand op het oog hebt en ziet of jouw keuze de duurzaamste is – en zo niet, welke wel (en waarom). Kijk voor meer informatie op groentefruit.milieucentraal.nl.
Delen? Liever niet
Autodelen is nog een uitzondering, slechts 5,6% van de Nederlanders deelt een auto. Ook de elektrische auto is nog niet erg populair, de hoge kosten en de actieradius spelen hier waarschijnlijk een rol. Het goede nieuws is dat voor kleine afstanden 79% al de fiets neemt, of gaat lopen. En voor hergebruik staan we ook open. Ruim 82% gebruikt in een hotel een handdoek meerdere malen.
Tasje mee
Bijna 97% van de Nederlanders neemt bij het boodschappen doen zijn eigen tas mee. Een prachtige score als je nagaat dat het verbod op gratis plastic tasjes in 2016 inging. Eén jaar later werden er al 70% minder plastic tassen verkocht. Op het gebied van afvalscheiding ziet 53% nog wel ruimte voor verbetering in eigen huis.