Het is weer bijna Sinterklaas en dan eten we graag speculaas. Hoewel de supermarkt en vooral de bakker om de hoek ook best lekkere gevulde speculaas en speculaaskoeken of -brokken verkopen, vroegen we ons af waar je nou de aller-, aller-, lekkerste haalt.
Wedstrijd
Ieder jaar organiseren de Nederlandse bakkers van de coöperatie Beko een wedstrijd voor ‘de beste speculaasbakkers’ en vervolgens wordt er in drie categorieën een winnaar uitgeroepen, te weten ‘speculaasjes zonder amandelen’, ‘speculaasjes met amandelen’ en ‘gevulde speculaas’. In de eerste categorie won Bakery Café Kottier in Breda, in de tweede Bakkerij van de Mortel in Someren in Brabant en de prijs voor de gevulde speculaas ging naar De Ambachterij in Schoonrewoerd. Mocht je daar niet in de buurt wonen, er is ook een lijst met per provincie de beste bakker.
Sterrenchef
Je kunt trouwens voor lekkere koek ook terecht bij de sterrenchef. Jonnie Boer maakte ook een heerlijke speculaaskoek, genaamd Vondelspeculaas die te koop is in de winkel bij zijn restaurant De Librije. Wat ook nog kan, is een potje speculaaskruiden kopen uit de kruidenlijn van Jonnie Boer, die gewoon te koop zijn bij de supermarkt en dan zelf aan het bakken slaan.