Deze tarte tatin van rodekool is verrukkelijk
Zodra er ‘tatin’ bijstaat, heb je een hit. Zo mooi. En ook nog eens erg lekker
Tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus
hoofdgerecht (4-6 personen)
bereiden ± 1 uur | oven ± 30 min
Ingrediënten
70 ml olijfolie
3 sjalotjes, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
3 el rode wijnazijn
1 grote rode kool*
100 g pompoenpitten + extra 2 el geroosterde pitjes voor erover
1 appel, geschild en in blokjes
1 bosje peterselie, blaadjes geplukt
1-1½ tl karwijzaad
1 pak koelvers bladerdeeg (supermarkt)
30 g witte tahini
2 tl citroensap
ook nodig: ovenvaste koekenpan of tarte-tatinvorm 24 cm Ø
voorbereiden: bak de kool 1 dag van tevoren, leg in de vorm, bedek met het pompoenpitmengsel, laat afkoelen, leg het deeg erover en bewaar afgedekt in de koelkast. Maak de ochtend van tevoren de tahinisaus en zet ook afgedekt weg.
Bereiding
Verwarm 2 el olie in de ovenbestendige koekenpan en bak de sjalotjes ± 5 min. zachtjes. Bak de knoflook ± 2 min. mee. Roer de rode wijnazijn erdoor, neem uit de pan en houd apart. Snijd uit het midden van de kool een grote plak van ± 3 cm dik. De stronk mag blijven zitten, snijd deze wel mooi bij. Snijd evt. een extra plak van de kool en leg straks in stukken om de grote plak heen als die kleiner is dan de bodem van de pan. Verwarm nog 1½ el olie in dezelfde koekenpan. Leg de koolplak voorzichtig in het midden van de pan en leg er evt. extra stukken omheen. Bestrooi royaal met peper en zout en verdeel er het sjalotjesmengsel over. Laat op heel laag vuur ± 30 min. afgedekt bakken, zonder te roeren. Maal intussen de pompoenpitten in het hakbakje van de staafmixer of de kleine kom van de keukenmachine fijn. Voeg de helft van de appel en de helft van de peterselie toe en maal tot het mengsel samenkomt. Breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en laat de kool iets afkoelen. Als je geen ovenvaste pan hebt, leg de kool dan in de vorm. Bestrooi de kool met het pompoenpitmengsel en de karwij. Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het bladerdeeg evt. iets wijder uit als het niet groot genoeg is en snijd een cirkel uit het bladerdeeg van 27 cm Ø (gebruik bijv. een bord). Dek de kool af met het bladerdeeg en duw de randjes iets naar binnen toe in. Bak in het midden van de oven in 25-30 min. goudbruin en gaar. Pureer intussen in de keukenmachine of met de staafmixer voor de saus de tahini met de rest van de appel, het citroensap, de rest van de olie en ± 2 el koud water of net zoveel tot het een dikke schenkbare saus is. Breng op smaak met zout en peper en lepel er nog wat peterselieblaadjes door. Neem de tarte tatin uit de oven. Laat 3-5 min. rusten, leg er een omgekeerde schaal op en keer samen voorzichtig. Versier met wat extra pompoenpitjes en peterselieblaadjes en geef de tahinisaus erbij.
Tip: Toch vlees erin? Bestrooi de tarte tatin met gebakken spekjes of serranoham.
Tip: Rode kool over? Schaaf voor een lekkere rauwkostsalade een restje heel dun en meng met dungesneden partjes appel of mandarijn, grof gehakte geroosterde walnoten en een frisse vinaigrette met walnootolie erin.
Meer lekkere recepten staan in Zin 13. Nu in de winkel of bestel dit nummer online.
recepten: Dosia Brewer. fotografie: Jeroen van der Spek. styling: Esther de Munnik, Yvonne Nortier. bereiding: Jacqueline Pietrowski. bewerking: Trudelies Schouten