BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Wat gebeurt er met je facebook-account bij overlijden?

Wat gebeurt er met je facebook-account bij overlijden?

Om even over na te denken.

Wat moet er gebeuren er met je facebook, google, instagram en opslag-accounts en alle informatie die erop staat, als je komt te overlijden? Deze digitale nalatenschap moet je -net als het geld en huis dat je nalaat- ook vastleggen. Nabestaanden hebben anders een heel grote klus aan het opzeggen van allerlei accounts die je hebt lopen. En wat moet er gebeuren met alle informatie die erop staat? Hier drie tips:

1. Zet al je accounts op een rijtje

Maak een overzicht van alle social media accounts die je hebt en alle mailadressen en opslag-accounts zoals Google Drive iCloud of Microsoft Onedrive. Je kunt er bij social media accounts ook voor kiezen om online voort te blijven bestaan. Zo kunnen je nabestaanden bij facebook een herdenkings-account aanvragen, of ze kunnen Facebook verzoeken jouw account te wissen.

2. Maak een veilige plek voor al je wachtwoorden

Het is natuurlijk handig als nabestaanden ‘in’ je accounts kunnen. Je kunt je wachtwoorden allemaal thuis bewaren in een mapje, maar het is handiger (en veiliger!) om ze op te slaan in een zogenaamde wachtwoordenmanager. Hiervoor zijn apps, zoals Dashlane en 1Password. Deze slaan al je wachtwoorden op en werken met een master-wachtwoord, dat je aan degene kunt geven van wie je wilt dat hij of zij jouw digitale nalatenschap beheert.

3. Kies een digitale ‘executeur’

De ‘sleutels’ tot jouw digitale leven geef je aan iemand van wie je wilt dat hij je digitale nalatenschap beheert. Bij voorkeur natuurlijk iemand die je vertrouwt, maar natuurlijk ook iemand die internetdiensten snapt en een goede plek zoekt voor de beelden, teksten en andere zaken die over jou zijn te vinden op het wereldwijde web.

Meer lezen kan hier