Slow roast van hele bloemkool met zoute boter, honing en tijm
hoofd- of bijgerecht (4 personen)
bereiden ± 10 min | pekelen ± 15 min | marineren ± 30 min | oven ± 1 uur en 40 min
Ingrediënten
1 grote bloemkool
75 g gezouten boter
3 el honing
4 el calvados
3 el appelsap
½ bosje tijm, blaadjes gerist
2 tl cayennepeper
100 ml olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
ook nodig: bakpapier en keukentouw
Bereiding
Maak de bloemkool schoon, snijd de stronk recht af. Verwarm in een pan waar de bloemkool net in past 250 ml water met 2 el grof zeezout en laat het zout oplossen. Leg de bloemkool erin, vul met zoveel water aan dat de bloemkool net onderstaat en laat 10-15 min. pekelen. Spoel dan de bloemkool af en laat uitlekken. Doe de boter, honing, calvados, appelsap, tijm, cayennepeper, olijfolie en knoflook in een steelpan en verwarm op laag vuur.
Goudbruin
Zet de bloemkool in het midden van een vel bakpapier dat groot genoeg is om net dicht te vouwen om de bloemkool heen. Schenk de marinade over de bloemkool heen en zorg dat alles goed bedekt wordt met de marinade. Bestrooi met zout en peper. Vouw het papier om de bloemkool naar boven en bindt dicht met keukentouw. Laat de bloemkool minimaal 30 min. marineren. Verwarm intussen de oven voor op 150°C. Zet de bloemkool op een bakplaat in de oven en laat hem in 1½ uur helemaal gaar worden. Haal uit de oven en vouw het papier naar beneden. Zet de oven nu op de grilstand en gril de bloemkool onderin de oven nog 10 min. tot hij goudbruin is.
Dit recept staat in Zin 2. En in dit nummer vind je nog meer lekkere recepten. Nu in de winkel of bestel het online.
Recept: Dosia Brewer, Merijn Tol, Trudelies Schouten. fotografie: Alan Jensen. styling: Cyn Ferdinandus. bereiding: Merijn Tol