Deze aardappel-aspergesoep met Hollandse garnalen is echt een bijzonder soepje. Ouderwets romig en zacht. En lekker luxe met die garnaaltjes.
Aardappel-aspergesoep
Hoofdgerecht (4 personen) bereiden ± 30 min
Ingrediënten
2 sjalotten, fijngesneden
1 kg witte asperges*, geschild
400 g kruimige aardappels, geschild, in stukken
150 ml droge witte wijn
200 ml slagroom
100 g Hollandse garnalen
1 el zelfrijzend bakmeel
3 el cress naar keuze
50 g boter
1½ l groentebouillon (van 2 tabletten)
Bereiding
Smelt in een soeppan 25 g boter. Bak de sjalot 2 min. zachtjes. Snijd de asperges in stukjes en houd de kopjes apart. Schep de aspergestukjes met de aardappel door de sjalot en bak 1 min. mee zonder te kleuren. Schenk de wijn in de pan. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Kook de asperges en aardappel in 15 min. zachtjes gaar.
Pureer de soep van het vuur af met de staafmixer. Voeg de slagroom en aspergekopjes toe en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de soep nog 5 min. zonder te koken.
Dep de garnalen goed droog met keukenpapier. Schep ze om met het bakmeel en zout en peper naar smaak. Smelt in een koekenpan de resterende 25 g boter. Bak de garnalen in 4-5 min. goudbruin en krokant.
Schep de soep in 4 kommen of soepborden. Verdeel de garnalen erover en bestrooi met de cress. Geef er evt. geroosterd brood of boerenbrood bij.
TIP Breng voor een extra volle aspergesmaak eerst de schillen in de bouillon aan de kook – laat bij voorkeur nog 15 min. trekken – en schenk de aspergebouillon door een zeef bij de asperges.
* In het seizoen, half april tot eind juni, kun je bij groentewinkels en sommige supermarkten vaak geschilde asperges kopen. Ben je nog sneller klaar!
Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
In Zin 4 staan nog meer lekkere recepten. Dit nummer ligt nu in de winkel!