Geluksexpert Patrick van Hees vertelt hoe je in deze bizarre tijd kunt werken aan je geluk.
Gedwongen thuisblijvers
Veel mensen vragen mij om geluksadviezen om deze coronatijd door te komen. Samengevat zeg ik dan: ‘Laten we alle voorzorgsmaatregelen respecteren, er met elkaar het beste van maken, dankbaar zijn voor alle goede dingen die er nog steeds zijn, onze naasten, de slachtoffers en de mensen in de frontlinies zoveel mogelijk helpen én zoveel mogelijk blijven genieten waar mogelijk.’ Hieronder heb ik voor de grote groep van gedwongen thuisblijvers 14 concrete tips voor geluk in tijden van corona voor je op een rij gezet. Want voor ons geluk zijn we niet alleen maar afhankelijk van onze omstandigheden. Het gaat vooral om je eigen gedrag en gedachten. En daar gaan deze tips over. (Woon je alleen? Veel van de dingen op deze lijst kun je ook in je eentje doen)
1. Het is goed om allereerst te bedenken dat keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wij als mensen veel meer aankunnen dan we zelf denken. Het leven hoeft echt geen walhalla te zijn om toch gelukkig te kunnen zijn. We kunnen dit aan met elkaar, en er komen ook weer betere tijden.
2. Besef dat je door thuis te blijven, anderen aan het helpen bent. Hierdoor ben je solidair met iedereen die gevaar loopt, met name ouderen en andere mensen met een kwetsbare gezondheid. Je voorkomt extra werkdruk bij de toch al zwaarbelaste zorgverleners en je voorkomt zelfs onnodige doden. Door hier bewust bij stil te staan, ervaar je meer rust, zingeving en voel je ook meer controle. Je doet wat op dit moment juist is.
3. Bedenk dat symptomen van rouw in deze periode normaal zijn en dat acceptatie tijd kost. En dat je goede en minder goede dagen kunt hebben.
4. Als je gestrest bent, ga dan niet doorlopend het nieuws checken. Een paar keer bewust ademhalen, vooral uit je onderbuik, kan je al helpen wat meer te ontspannen.
5. Het is normaal als je in dit soort tijden misschien meer piekert dan normaal, over wat je bent kwijtgeraakt en wat er wellicht fout kan gaan, plan eventueel een piekerkwartiertje in. Let op, deze gelukstip werkt niet bij ernstige trauma’s of zeer stressvolle periodes, maar is bedoeld om je hersenen te bedwingen, om niet de hele dag door te piekeren en in plaats daarvan alleen te piekeren op een daarvoor bedoeld moment. Kies een vast moment waarop je zoveel mag piekeren als je wilt. Als je na afloop nog steeds over iets inzit, stel die gedachten dan uit tot het piekermoment morgen. Je kunt voor je piekermoment een vaste begin- en eindtijd instellen, bijvoorbeeld in één lang tijdsblok of twee kortere tijdsblokken, sowieso niet vlak voor het slapengaan.
6. Probeer contact te houden met anderen die het extra moeilijk hebben. Via de telefoon, sociale media of buiten, op afstand. Vraag ze hoe het met ze gaat en vraag ook specifiek waarmee je ze zou kunnen helpen. Dat kan ook je eigen angst verlagen en tegelijkertijd je eigen geluk verhogen.
7. Het is belangrijk om bezig te blijven. Breng structuur aan in je dag. Verdeel de dag in duidelijke stukken. Als je met anderen een huishouden deelt: ontbijt samen, lunch samen, neem wat meer de tijd om te koken, doe een blok lichaamsbeweging (zie de volgende tip), doe iedere dag een dansblok. Speel spelletjes. Open het raam of de achterdeur om frisse lucht naar buiten te laten. Waar mogelijk: probeer natuurlijk daglicht van buiten op te vangen. Wees niet te streng met je structuur, maar probeer wel iedere dag de verschillende onderdelen erin te houden.
8. Probeer ook mindful te zijn. Op dit moment ben je hier, is er met jou zelf waarschijnlijk niets aan de hand (qua corona). Ook als je bijvoorbeeld samen met iemand videobelt, of als je samen met iemand een film kijkt op tv, leg dan je telefoon weg en probeer echt in het moment aanwezig te zijn.
9. Relativeer: We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. En deze crisis biedt ook kansen. Bijvoorbeeld een adempauze voor het milieu en een groter draagvlak voor maatregelen om onze kwetsbare aarde in de toekomst minder te belasten. Maar ook een kans om je eigen veerkracht te versterken, iets waar je de rest van je leven wat aan kunt hebben. Ik denk zelf in deze tijd geregeld terug aan onze voorouders, hoe zij het hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dan bedenk ik dat het allemaal echt nog véél erger had gekund. Onze thuisisolatie, met voldoende te eten en drinken, zonder angst op deportaties of bombardementen valt in het niet bij dat van de onderduikers tijdens de oorlog, die natuurlijk ook geen telefoons of internet tot hun beschikking hadden. Tel je zegeningen.
10. Vergroot je optimisme. Als je een pessimistische gedachte hebt, beeld je dan in dat iemand die gedachte tegen jou uitspreekt, en ga dan vervolgens zelf met deze uitspraak in discussie. Op die manier train je je hersenen om ook een positiever toekomstbeeld te projecteren, en dat draagt bij aan je geluk.
11. Wees niet bang om je gevoelens te delen. Het is geen teken van zwakte maar versterkt juist de relatie. Mensen vinden andere mensen die hun emoties tonen, vaak juist sympathieker.
12. Probeer te blijven genieten van de mooie dingen, bijvoorbeeld van een maaltijd, de vogeltjes, uitingen van liefde of een goede grap. Denk ook na hoe je meer uit ‘genietmomenten’ kunt halen.
13. Lees een boek! Het lezen van boeken draagt bij aan een gelukkig leven. Het brengt rust in je hoofd, afleiding, inspiratie en nieuwe kennis. Onderzoek suggereert niet voor niets dat lezen voor zeer gelukkige mensen een heel belangrijk oplaadpunt is. Lees je nooit? Probeer dan eens te beginnen met twee bladzijden per dag, of probeer eens een ander soort boek. Ik ben ervan overtuigd: voor iedere vrouw of vent, is er het juiste boek, op het juiste moment (dat rijmt inderdaad, voor echt goede gedichten zou je ook een dichtbundel kunnen lezen). Sommige mensen hebben dyslexie. Ook voor hen zijn luisterboeken of podcasts interessant.
14. Geef mensen die je kent, die op een of andere manier bijdragen aan de coronabestrijding, een extra steun in de rug. Je kunt geregeld een berichtje sturen of bellen, een kaartje sturen of bloemen laten bezorgen. Kies een manier van waardering tonen die bij jou en je mogelijkheden past.
Patrick van Hees is Nederlands populairste spreker op het gebied van geluk. Op basis van onderzoeken van over de hele wereld, aangevuld met inzichten uit persoonlijke gesprekken met experts, heeft hij de sleutel tot geluk samengevat in dit handige ezelsbruggetje: ‘Geluk is D.O.M.’ Oftewel: Doelen, Oplaadpunten, Mensen. Zijn nieuwste boek heet De cambridge happiness-profiler. Ontdek je persoonlijke geluksprofiel en kom erachter wat jou echt gelukkig maakt