Vis is je dankbaar als je hem zo bereidt. Snel klaar en de subtiele smaak komt goed tot zijn recht.
Kabeljauw ‘en papillote’ en jonge groenten
hoofdgerecht (8 personen)
bereiden ± 15 min | oven ± 15 min
Ingrediënten
25 g boter
4 bospeentjes, in schuine plakjes
1 kleine jonge prei, in ringen
1 el venkelzaad (toko of natuurwinkel)
1 dl witte vermout
8 stukjes kabeljauwfilet* van elk 100 g
4 lente uitjes, in ringetjes
2 el platte peterselie, gehakt
4 el dragonblaadjes**, grof gehakt
200 ml visfond
ook nodig: bakpapier, paperclips
Voorbereiding
De groente kun je een dag van tevoren voorbereiden. De pakketjes kun je eventueel ook de ochtend van tevoren voorbereiden, maar doe er nog geen zout, peper, kruiden en visfond op en bewaar ze in de koelkast.
Bereiding
Verhit de boter in een pan en fruit hierin de bospeen, prei en het venkelzaad 3-4 min. Blus af met de vermout. Laat de groenten afkoelen in een kom. Dit kun je van tevoren doen. Verwarm de oven voor op 150°C. Knip 8 stukken bakpapier van 30 cm. Verdeel het groentemengsel over het midden van de stukken bakpapier. Leg de stukken kabeljauw erbovenop en bestrooi ze met peper, zout, ringetjes lente-ui, peterselie en dragon. Vouw de zijkanten van het bakpapier eerst iets omhoog, zodat een open bakje ontstaat. Giet dan een klein beetje visfond over de vis en groenten. Maak een pakketje door het bak- papier aan de bovenkant dicht te vouwen. Zet de pakketjes op een bakplaat en bak de vis in 13-15 min. gaar in het midden van de oven. Serveer met de zomergroente met dille en bruine boter en aardappels met hazelnoten.
* Verantwoord gevangen kabeljauw is te koop bij sommige viswinkels. Kijk op Goedevis.nl of neem schelvis-, koolvis- of pollockfilets
** Dragon is te koop bij goed gesorteerde groentewinkels
Meer lekkere recepten staan in Zin 5. Nu in de winkel of bestel dit nummer online.
Recept: Eke Mariën. fotografie: Eric van Lokven. styling: Cyn Ferdinandus. bereiding: Bart Stuart, Jacqueline Pietrowski