Neurowetenschapper Michel Le Van Quyen omschrijft in zijn nieuwe boek Wat stilte met je hersenen doet. Maar hoe zorg je ervoor dat je die stilte ook daadwerkelijk krijgt? Negen tips om de stilte op te zoeken.
Geconcentreerd ademhalen
Het fijne aan ademhalen met aandacht is dat je het overal kunt doen: in de rij voor de kassa, in de auto of onder de douche. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een zenuwachtig gevoel, merk je na een paar keer diep in en uit ademen dat het onrustige gevoel afneemt.
Gebruik een meditatie-app
Mediteren helpt om je uiteindelijk beter te laten concentreren. Maar het is niet voor iedereen even makkelijk om geconcentreerd te blíjven. Hoe begin je? Gebruik een app als Headspace. De prettige stem van voormalig Boeddhistische monnik Andy Puddicombe maakt mediteren laagdrempelig en zo onderdeel van jouw dag.
Beweeg meer
Lichaamsbeweging werkt ook rustgevend als je kiest voor een herhalende handeling. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, zwemmen of yoga. Wanneer je deze beweging ongeveer twintig tot dertig minuten herhaalt, zul je merken dat er meer rust in jouw hoofd ontstaat.
Leer niets te doen
Dit is voor velen misschien wel het meest lastig. We zijn geneigd om altijd íets te doen. Je zet misschien al gauw de televisie aan als vorm van ontspanning. Maar probeer nu eens tien minuten helemaal niks te doen. Je hoeft geen speciale houding aan te nemen, zoek niet naar oplossingen voor problemen maar concentreer je op de stilte. Zie het als een investering in de rest van de dag.
Ga minder vaak online
Dat je in contact kunt zijn met mensen over de hele wereld, is natuurlijk heel bijzonder en mooi. Maar het heeft ook een keerzijde. Continue prikkels via jouw telefoon kunnen ook een gevoel van stress met zich meebrengen. Een stap in de goede richting is om notificaties uit te zetten. Je bepaalt dan jouw eigen moment om bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht te antwoorden.
Doe iets met jouw handen
Maak een tekening, neem je tuin op de schop of schilder een muur. Concentreer je op wat je met jouw handen doet en doe dit letterlijk in stilte. Dus geen televisie of radio op de achtergrond. Probeer het niet maar één keer, maar probeer wekelijks deze creatieve activiteit te herhalen zonder uit te sluiten dat dit niks voor je is.
Neem de tijd
Heb je een afspraak staan, plan daar in jouw eigen agenda dan dertig minuten extra aan vast. Deze tijd kunt je gebruiken voor jezelf. Maak een wandeling, zet je telefoon uit en laat de gedachten op je afkomen (maar laat ze ook weer los!).
Verzorg een dier
Een wandeling door de natuur heeft absoluut een kalmerende werking. Maar zorgen voor een dier kan óók veel ontspanning geven. Geen huisdier? Loop eens langs de kinderboerderij, knuffel een geit of neem de hond van je buurvrouw eens mee op stap.
Stilteretraite
Het is niet eenvoudig om doodse stilte te omarmen. Angst voor onrust in je hoofd kan een reden zijn om er niet aan te beginnen. Een stilteretraite is dan best een grote stap om te nemen maar: wel dé manier om jezelf er helemaal aan over te geven. Er zijn veel verschillende soorten stilteretraites, van een kort weekend tot tien dagen. Google er maar eens op.
WIN! Wat stilte met je hersenen doet
Neurowetenschapper Michel Le Van Quyen wordt op een dag verlamd wakker. Overwerkt, is de diagnose. Hem wordt absolute rust voorgeschreven. De stilte doet hem goed en helpt hem de ziekte te overwinnen. Reden genoeg voor hem om het vreemde fenomeen stilte te gaan onderzoeken. (Ten Have, € 24,99). Nieuwsgierig geworden? Wij geven dit boek 10 keer weg via deze link.
Tekst: Linde Verhulst