Boerenkipsalade maar dan anders
Die za’atar maakt het speciaal.
Die za’atar maakt deze salade van oer-Hollandse ingrediënten speciaal. Je kunt het kant-en-klaar kopen maar zelf maken loont. Gooi het daarna overal op.
Boerenkipsalade met aardappels, little gem & za’atardressing
lunch- of klein hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 25 min
Ingrediënten
¾ l kippenbouillon (van tablet)
400 g boerenkipfilet
200 g zoete aardappels, geschild
150 g roseval aardappels
150 g truffelaardappels
1 flinke krop little gem, in dunne reepjes
sap van 1 citroen
8 el olijfolie extra vierge
za’atar*
3 el verse oregano, fijngesneden
3 el verse tijmblaadjes, fijngesneden
2 el sesamzaad, geroosterd
1 el sumak**
Bereiding
Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur laag, leg de kip erin en laat in 8-10 min. zachtjes gaar pocheren. Zet evt. een verdeelplaatje onder de pan. Neem de kip uit de pan, laat onder folie rusten en snijd in plakken. Houd de bouillon tegen de kook aan.
Boen de aardappels schoon, schil de zoete maar laat de schil van de roseval en truffelaardappels er nog omzitten. Snijd de aardappels in ½ cm dikke plakken en kook ze in de bouillon in 6-7 min. net beetgaar. Giet in een zeef en laat de aardappels uitlekken. Verdeel de little gem over een schaal, schik de aardappelen en kip er mooi op.
Schep voor de za’atar in een kom de oregano, tijm, sesamzaadjes en sumak door elkaar en klop de olie er met een vork door. Druppel de dressing over de kip en aardappelen serveer.
Tip Je kunt ook andere ‘smaakaardappels’ nemen, bijv. opperdoezers of charlotte.
* Za’atar is een Midden-Oosters kruidenmengsel van oregano, tijm, sesamzaadjes en sumak. Je kan het zelf maken of kant-en-klaar kopen in Midden-Oosterse winkels.
** Sumak is het gedroogde poeder van de gemalen zuurbes, ook te koop in mediterrane of Midden-Oosterse winkels. Vervang het evt. door wat extra citroensap.
Meer lekkere salades staan in Zin 7. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.
Recept: Yolanda van der Jagt. fotografie: Eric van Lokven. styling: Cyn Ferdinandus. bereiding: Eke Mariën. productie: Trudelies Schouten