BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Opwaaiende zomerjurken, luchtige bloesjes en fladderende broeken

Opwaaiende zomerjurken, luchtige bloesjes en fladderende broeken

Wie heeft er zin om te strijken als de zon schijnt?

Daar zijn ze weer, de ruitjesbroek, witte blouse, sleehak of puntkraag. Terug van nooit echt weggeweest. Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment. Deze keer: licht en luchtig.

Fantaseren

Nadat ik vorig jaar niet op zomervakantie was geweest, wilde ik het er in 2020 weer eens van nemen. De Man en ik hadden nog geen concrete plannen: de wereld lag aan onze voeten, dat was juist zo fijn (schreef de Koningin van de Voorpret). Zouden we weer eens naar Italië gaan? Of naar Griekenland? Of misschien een geheel nieuw gebied ontdekken? Nou ja, je weet wat er toen gebeurde. Het dagelijks leven werd zo vreemd, dat zelfs fantaseren over een buitenlandse vakantie niet aan de orde was.

Thuiskleding

En zo was er meer. Ik ‘mocht’ van mezelf best een paar nieuwe kledingstukken kopen voor de zomer (mits ik ook wat weg deed), maar bij alles wat ik online zag, dacht ik: waarom eigenlijk? Als ik toch nergens naartoe ga? Nieuwe kleren koop je ook deels voor een leven in de buitenwereld. Voor mijn huisgenoten hoef ik me niet in een nieuwe jurk te hullen, die vinden me ook leuk als ik een oudje draag (hoop ik). Ik las overal dat het om de moed erin te houden hielp om je ook tijdens je quarantaine thuis leuk aan te kleden en dat deed ik ook heus (vooral als ik moest Zoomen), maar leuk is iets anders dan nieuw. Ik besefte dat ik zo de in crisis verkerende mode-industrie geen dienst bewees, maar het was even niet anders.

Los en luchtig

Na een tijdje echter greep ik mezelf in de kraag. Corona of geen Corona, je moet blijven dromen. Over vakanties bijvoorbeeld, in binnen- of buitenland. Maar óók over opwaaiende zomerjurken en dito rokken, over luchtige bloesjes en fladderende broeken – dingen die het leven leuk maken. Op reis gaan mag er voorlopig niet echt inzitten, maar dat wil toch nog niet zeggen dat we de zomer gaan overslaan? Integendeel, zou ik zeggen.
Bij Studio Anneloes, het modelabel van Anneloes van der Heijden (1970), zijn de lijnen kort en daarom is haar collectie nu al corona-proof. ‘We wilden aanvankelijk deze zomer een festivalthema doen maar dat voelde in april al niet meer actueel,” vertelt ze. ‘Veel mensen gaan nu de zomer grotendeels in de tuin doorbrengen in plaats van op festivals. Daar hoort een ander soort mode bij: sportiever, rustiger, wat minder uitbundig en uitgesproken. Vrouwen willen comfort: een losvallende doorknoopjurk bijvoorbeeld, waarin je je lekker kunt bewegen en die de eventuele coronakilo’s, waarover iedereen het nu heeft, verbergt. Of een luchtige broek of culotte waarmee je op de fiets kunt.” Tip: let bij die broek wel op de maat. “Een te strakke broek lijkt algauw op een legging, een maatje groter valt vaak mooier.”

Ademen en kreukvrij

Als het warm is, luisteren de stoffen waarvan je kleren zijn gemaakt extra nauw. Om het niet al te warm te krijgen (je weet wat ik bedoel) moet het materiaal ademen. Katoen is goed, linnen ook maar dat kreukt en daar moet je tegen kunnen. Tegenwoordig zijn er ook andersoortige stoffen die aan alle eisen voldoen. Studio Anneloes heeft succes met haar travel quality: stof die voor 72 procent uit polyamide en 28 procent elastaan bestaat, snel droogt en duurzaam is. “Er zit veel rek in en daardoor draagt het zo prettig,” aldus Anneloes van der Heijden. De stof zorgt er bovendien voor dat je de kleren zorgeloos in je koffer kunt gooien en bij aankomst geheel kreukvrij weer tevoorschijn kunt toveren. En ja, dat is ook handig als je thuisblijft en geen koffers hoeft te pakken. Want wie heeft er zin om te strijken als de zon schijnt? Aan de Rivièra of in de achtertuin, het blijft vakantie.

Nooit meer een aflevering van Liddie missen? Met deze aanbieding lees je Zin wel erg voordelig.