BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Wie heeft er nou moeite met de coronaregels?

Wie heeft er nou moeite met de coronaregels?

Het is natuurlijk wel onprettig zoals we nu met elkaar moeten omgaan

Monique snapt niets van die mensen die protesteren tegen de huidige coronaregels. Ze vraagt hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does (1960) om een toelichting.

Coronaregels

Wat zijn het eigenlijk voor types die de coronaregels aan hun laars lappen? Je ziet dat de experts het soms ook niet zeker weten maar dit is toch te serieus om zelf voor expert te gaan spelen?
Monique

Beste Monique,

Het zou te maken kunnen hebben met ‘ontkenning’, een soort van zelfbescherming. De Amerikaanse psychiater Kübler-Ross heeft vijf stadia van rouwverwerking onderscheiden die mensen doormaken als ze slecht nieuws krijgen. Bijvoorbeeld dat ze een dodelijke ziekte hebben. We beginnen met ontkenning (‘kan niet waar zijn, ik wil een tweede mening’), gevolgd door boosheid of protest (‘waar heb ik dit aan verdiend?’). Dan komt het stadium van ‘onderhandelen en vechten’ (‘ik probeer de experimentele operatie’). We sluiten af met depressie en tenslotte aanvaarding. Bij minder heftig maar nog steeds slecht nieuws zoals een lockdown, doorloop je ook deze stadia van rouwverwerking. Niet iedereen doorloopt alle fases en ook niet in hetzelfde tempo. Als je in het stadium van ontkenning blijft steken, denk je: ik ben gezond, ik ziek het wel even uit. Kan een kern van waarheid in zitten maar dan negeer je dat je het op anderen kunt overbrengen.
Het kan ook met persoonlijkheid te maken hebben. Mensen met narcistische trekjes hebben wel vaker een gebrek aan respect voor regels. Voor hen zijn regels vooral bedoeld voor andere mensen, zij staan daar boven. Anderen zijn paranoïde aangelegd en geloven dat de regels er niet zijn voor onze veiligheid maar een poging van de regering om haar macht over burgers uit te breiden.
Overigens is het natuurlijk wel onprettig zoals we nu met elkaar moeten omgaan. Onder andere omstandigheden zou je je als melaatse behandeld voelen, dus wel begrijpelijk als dat gevoel ook opkomt als iemand je boos staat aan te kijken in de supermarkt.

Wat vind jij?

Heb jij dezelfde ervaring als Monique? Hoe zie jij dit? Wij horen het graag.

Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen staan in Zin 9. Nu in de winkel of bestel dit nummer online.