6 kastelen die een bezoek meer dan waard zijn
Gelderse macht & pracht
Statige kastelen en uitgestrekte landgoederen, in Gelderland vind je er véél. De meeste dateren nog uit de middeleeuwen. In de loop der jaren groeiden ze uit tot buitenplaatsen waar welgestelde stedelingen hun zomer doorbrachten. Eigenlijk de allereerste vakantievilla’s van ons land! Nu kun je er een terrasje pakken, heerlijk wandelen over het landgoed, het rijke interieur of de kunstcollectie bekijken…
1. Kasteel Hernen
Sommige bezoekers vinden kasteel Hernen, gelegen in het Land van Maas en Waal, maar eenvoudig. Anderen vinden het juist prachtig. Feit is dat het een superauthentiek kasteel is. Het is door de eeuwen heen nooit verwoest of belegerd en hoefde daarom nooit ingrijpend verbouwd of gemoderniseerd te worden. De binnenplaats, de dikke muren en de unieke overdekte weergangen compleet met schiet- en werpgaten, geven echt het gevoel dat je in de late middeleeuwen bent terechtgekomen. Leuk weetje: door zijn stoere uiterlijk was het kasteel het perfecte decor voor de televisieserie Floris (Rutger Hauer) uit de jaren 60.
Kasteel Hernen, Dorpsstraat 40, Hernen
2. Paleis Het Loo
Op de Veluwe ligt het vorstelijke Paleis Het Loo. Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes hier. Het werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf en ze ontvingen er hun gasten. Momenteel is het paleis gesloten vanwege een grootse verbouwing, maar de indrukwekkende tuinen en het Stallenplein zijn wel te bewonderen. Wandel door de 17de-eeuwse Hollandse Baroktuin en ontdek de symmetrie met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. Ook bijzonder zijn de vier abstracte sculpturen van architect en kunstenaar Daniel Libeskind. Zijn moderne blikvangers vormen een mooi contrast met alle pracht en praal van de barokke paleistuin.
Paleis Het Loo, Koninklijk Park 1, Apeldoorn
3. Kasteel Huis Bergh
Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg in de Achterhoek wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het indrukwekkende Kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. Huis Bergh is eind 12de eeuw gebouwd en is een van de grootste kastelen van Nederland. De slotgracht, verdedigingstorens, ruwe bakstenen en rustieke rood-witte luiken brengen je terug naar het eind van de middeleeuwen. Binnen de muren vind je een prachtige verzameling middeleeuwse kunst. Beklim de trappen van de verdedigingstoren van het kasteel om de wapenkamer en muntenverzameling te bekijken. Zowel het exterieur als het interieur van Huis Bergh zijn imposant!
Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, ’s-Heerenberg
4. Stadskasteel Zaltbommel
In het centrum van Zaltbommel staat Stadskasteel Zaltbommel, een monumentaal pand uit 1535. Vroeger heette het het Maarten van Rossemhuis, vernoemd naar de bouwer van het kasteeltje, de bekende veldheer Maarten van Rossem. Vandaag de dag is het een museum waar je met verschillende verhaallijnen wordt meegenomen in de geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard. Maarten van Rossem vertelt over zijn beroemde veldtocht naar Den Haag en je neemt een kijkje in de werkplaats van Johan Adam Pool waar hij meubels en koperwerk vervaardigde. De in Zaltbommel geboren Fiep Westendorp laat zien hoe zij op haar zolderkamer de bekende figuurtjes Jip & Janneke, Puk van Petteflet en vele andere tekende. Een feest van herkenning!
Stadskasteel Zaltbommel, Nonnenstraat 5, Zaltbommel
5. Huis Verwolde
In het Achterhoekse Laren staat huis Verwolde. Vandaag de dag is dit in 1776 gebouwde huis weer in oorspronkelijke staat te bekijken. Verken op eigen gelegenheid zowel het onderhuis als de bovenverdieping waar de familie Van der Borch meer dan twee eeuwen woonde. Het onderhuis neemt je mee naar 1927 waar met foto’s, historische gebruiksvoorwerpen en audioverhalen getoond wordt hoe het was om te werken in dienst van de familie Van der Borch. De ruimtes op de hoofdverdieping, zoals de salon en de eetkamer, zijn zoveel mogelijk in historische staat hersteld. Dé blikvanger is de prachtige Chinese kamer.
Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4, Laren
6. Slot Loevestein
Prachtig gelegen in het oer-Hollandse rivierenlandschap, op het punt waar de Maas en Waal samenkomen, vind je Slot Loevestein. Een imposant bouwwerk met bijna 660 jaar aan geschiedenis. Vanwege de tactische ligging (makkelijk om tol te heffen!) liet ridder Dirc Loef van Horne hier in 1361 het kasteel bouwen. Na de middeleeuwen werd het slot in de 16de eeuw een staatsgevangenis, waar politiek en religieus andersdenkenden en krijgsgevangenen werden vastgehouden. De bekendste gevangene is Hugo de Groot, een van de grondleggers van het Volkenrecht, het Internationaal Recht. Hij weet in 1621 in een boekenkist te ontsnappen. Slot Loevestein heeft de tand des tijds gelukkig goed doorstaan. Bij binnenkomst krijg je een sleutel waarmee van alles valt te ontdekken in het kasteel.
Slot Loevestein, Loevestein 1, Poederoijen
Veilig op bezoek
In deze bijzondere tijd is eropuit gaan niet vanzelfsprekend. Stukje bij beetje nemen we voorzichtig stappen in de goede richting. Reserveer van tevoren jouw ticket online op de website van de betreffende locatie en lees de maatregelen die getroffen zijn voor ieders veiligheid. Meer informatie over kastelen en landgoederen in de Gelderse streken: Geldersestreken.nl/kastelen
Foto bovenaan artikel: Kasteel Hernen. fotograaf: Jurjen Drenth