BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
‘Het einde van het boek moet een deur openen naar de fantasie van de lezer’

‘Het einde van het boek moet een deur openen naar de fantasie van de lezer’

Een interview met Benedict Wells

Benedict Wells (1984) brak vier jaar geleden wereldwijd door met zijn verpletterende roman Het einde van de eenzaamheid. Zijn nieuwe roman verhaalt over Francis Dean die met zijn moeder in een vervallen trailerpark bij New York woont. Als Francis ontdekt dat zijn onbekende vader een genie is, reist hij met twee wonderlijke vrienden af naar Californië om hem te ontmoeten.

Je had al in 2006 het idee voor dit boek. Waarom zo lang gewacht?

“Dat was simpelweg een geldkwestie. In 2006 was ik 22 en blut. Misschien nog wel belangrijker: ik wilde schrijver worden maar had nog geen uitgever. Overdag had ik allerlei kleine baantjes om rond te kunnen komen. ’s Nachts schreef ik. De eerste jaren kreeg ik alleen maar afwijzingen en concentreerde ik me op het afmaken van mijn debuutroman Becks laatste zomer. Uiteindelijk werd die in 2008 uitgegeven. Het eerste wat ik met het geld voor dat boek deed, was een rondreis door Amerika maken met drie vrienden. Ik wilde ervaren hoe het voelt om op zo’n roadtrip te zijn als de personages in mijn boek ook maken. Het was een onvergetelijke reis.”

Benedict Wells

Benedict Wells. Fotograaf: C. Bogenberger

Wat fascineert je zo aan Amerika?

“Ik denk dat mijn fascinatie in mijn jeugd is ontstaan door films als Back to the future en Stand by me. Vanaf dat moment had ik een onstilbaar verlangen naar Amerika. Tijdens mijn reizen realiseerde ik me dat Amerika groter is dan alle vooroordelen die erover bestaan. Je vindt er alles wat je verwacht, zowel de goede als de slechte kanten, maar óók het tegenovergestelde daarvan. Vorig jaar ben ik teruggekeerd om inspiratie op te doen voor mijn volgende boek. Ondanks alle onverkwikkelijke problemen, inclusief de huidige president, vind ik het geweldig om daar te zijn. Ik heb twee maanden in New York gewoond en ben met de auto van de oostkust naar de westkust gereden om een paar weken bij vrienden in Californië te logeren. Het was als een droom.”

Benedict Wells Is deze roman een hommage aan John Irving?

“John Irving was heel belangrijk voor mij, hij is de reden waarom ik schrijver wilde worden. Maar deze roman is geen hommage. Ik wilde gewoon zo goed mogelijk dit verhaal vertellen en de drie personages op deze reis volgen. Als ik al een ambitie heb met deze roman, dan is het dat iemand als Francis, die wanhopig is en opgegroeid op een Amerikaans trailerpark, zich niet teleurgesteld maar begrepen voelt als hij deze roman zou lezen.”

Het einde is bloedspannend, had je dat al lang in gedachten?

“Ja, ik kon niet wachten om het op te schrijven. Ik had het al zo lang in mijn hoofd; ik wilde dolgraag weten of het echt zo krachtig zou zijn als het eenmaal zwart op wit stond. Er zullen vast mensen boos en teleurgesteld zijn door dit einde maar ik ben er nog altijd gelukkig mee. Ik wilde dat het einde een deur zou openen naar de fantasie van de lezer.”

Wij verloten 5 exemplaren van Op het geniale af (Meulenhoff, € 20,99). Op deze pagina maak je kans.

Interview: Margriet de Groot