Hoe haal je meer uit je yoga-oefeningen met mindfulness?
Tips van mindfulness-expert Marisa Garau
Het regelmatig herhalen van yoga-oefeningen is een prettige manier om lichamelijk sterk en soepel te blijven, en mentaal op te laden. Maar helaas valt het niet altijd mee om je yoga-bliss lang vast te houden. Mindfulness-expert Marisa Garau geeft je in dit artikel een eenvoudig stappenplan waarmee je ook na de les nog lang van je yoga-ontspanning zult genieten.
Na een dag hard werken haast je je naar je yoga-les, waar je gelukkig al snel tot rust komt dankzij de concentratie die de yoga-poses vereisen. Terwijl je je lichaam rekt en strekt, merk je dat je hoofd geen ruimte heeft om te piekeren over de belangrijke vergadering van morgen, of om opnieuw alle gebeurtenissen tijdens dat vervelende feestje van vorige week op te roepen. Omdat yoga een lichaamsmeditatie is, helpen de oefeningen je om volledig in het nu te zijn en te focussen op het huidige moment.
Frustratie
Na de les voel je je heerlijk ontspannen en kun je de hele wereld aan! Maar zodra je je de dag erna weer het gewone leven betreedt, en de ene irritatie de andere frustratie opvolgt, is er van je fijne yoga-ontspanning al snel niets meer over en kijk je weer reikhalzend uit naar de volgende les. Dat je yoga-ontspanning zo vluchtig is, komt door meerdere factoren:
Kousenvoetjes
We leven en werken dicht op elkaar, en brengen zo veel tijd door in de energie van anderen: het gezin, collega’s, klanten, en talloze onbekende mensen in het verkeer, in de winkels, op straat en in het openbaar vervoer. Velen van ons hebben maar weinig mogelijkheden om echt alleen te zijn, en niet beïnvloed te worden door het gedrag (en de bijbehorende emoties) van anderen. Is je manager met het verkeerde been uit bed gestapt, dan reageert ze kortaf en geïrriteerd. Dit geeft jou een onveilig gevoel en dwingt je op kousenvoetjes rond te trippelen om haar slechte bui niet te verergeren.
Ongefilterde meningen
Een andere factor die dit gebrek aan emotionele ruimte nog eens versterkt, is natuurlijk social media. Door Facebook, Instagram, Pinterest, TikTok en Linkedin staan we voortdurend in contact met anderen. Ook op deze platforms worden we gebombardeerd met de ongefilterde acties, meningen en emoties van anderen. Zie je posts over grove uitbuiting van mensen of dieren, dan voel je je machteloos en verdrietig. Andermans buien en berichten hebben invloed op je eigen denken en je eigen emoties. Vaak ben je je het niet eens bewust omdat die invloed zeer subtiel kan zijn en ’t je dus nauwelijks opvalt. Maar desondanks heeft het wel degelijk een ondermijnend effect op je emotionele welzijn.
Het multitask monster
Een derde reden waarom het moeilijk is om de bliss van je yoga-oefeningen lang vast te houden, is dat je je aandacht gedurende de dag teveel laat versnipperen. Je bent gewend te multitasken omdat je denkt daarmee tijd te winnen. Je checkt je Whatsapp-berichten terwijl je naar je werk fietst, je leest je emails terwijl je je lunch eet, je scant een rapport terwijl je in een vergadering zit, je kookt je avondeten terwijl je naar het TV-nieuws kijkt. Maar multitasken is bewezen inefficiënt, en hoe meer je aan het multitask monster toegeeft, hoe meer hij van je kostbare tijd opvreet — ai!
De power van mindfulness
Met mindfulness kun je die fijne yoga-ontspanning echter wel vasthouden, ook in het normale leven wat zich buiten je yoga-mat afspeelt. Mindfulness is niet iets wat je tevoorschijn haalt als je er behoefte aan hebt. Het een levensfilosofie waarvan je de principes in alle aspecten van je bestaan bewust inzet om je stress-levels laag en je happiness-levels hoog te houden. Hier volgt een praktisch stappenplan waarmee je optimaal profiteert van de power van mindfulness, zowel in je yoga-beoefening als in je dagelijks leven.
1. De dag van je yoga-les
Neem jezelf ’s ochtends na het opstaan al voor dat je dit een speciale dag is die je volledige aandacht verdient. Vandaag probeer je geen taken te bundelen, maar doe je alles los. Je geeft jezelf toestemming om voor elke taak tijd te nemen. Dus eet je je ontbijt zonder je telefoon te checken of de krant te lezen. Je gaat bij het raam zitten en kijkt naar buiten terwijl je je bewust bent van de smaak, geur en textuur van wat je eet. Je fietst naar je werk terwijl je om je heen kijkt, en de mensen, honden en vogels op straat opmerkt. Tijdens een meeting concentreer je je op wat er gezegd wordt… hoe saai dat ook is! Accepteer hoe deze situatie zich aan je voordoet, zonder weg te vluchten in rapporten of je telefoon. Als je naar de water-cooler loopt, doe je dat bewust, in stilte, zonder afleidingen. Als je aan een verslag werkt, doe je dat deze dag bewust, zonder elke vijf minuten je social media feeds te checken. Gun jezelf deze rustige aandacht, en ervaar de emotionele ruimte die deze houding je oplevert.
2. Tijdens de yoga-les
Merk tijdens de les op wat er in je hoofd omgaat. Je denkt dat je je op de yoga-oefeningen concentreert… maar als je je denken goed observeert, zul je zien dat er veel gedachten vol oordelen in je hoofd ronddraaien. ‘Ik heb altijd zo’n moeite met deze pose, waarom kan ik dit toch niet? Moet je haar zien, zij kan het wel! Waarom ben ik toch altijd zo stijf en sloom? Mijn moeder had gelijk dat ik niks kan!’ Merk deze gedachten op zonder ze te willen veranderen. Dit is gewoon wat je denken doet. Er is niets mis mee dus veroordeel je gedachten niet. Zodra je merkt dat je in gedachten verzonken was, breng je je aandacht naar je lichaam. Hoe voelen je rugwervels in deze pose? Hoe voelen je voetzolen op de mat? Hoe voelt je hoofd op je nek? Voel je hoe je ribben uitzetten en zachtjes terugvallen tijdens de ademhaling? Voel je hoe je beenspieren net iets langer worden als je hen toestemming geeft om los te laten? Je zult merken dat je gedachten zich snel weer op de voorgrond dringen. Merk het slechts op, en concentreer je dan weer op de sensaties in je lichaam.
3. De dag na je yoga-les
In plaats van in je oude gedrag terug te vallen en je te laten beïnvloeden door de meningen en irritaties van anderen, focus je de dag na je les op je lichaam. Zie het maar als de dag waarop je je lichaam eert. Je hebt gemerkt dat je lichaam tijdens de yoga-oefeningen met je meebewoog en meewerkte. Je hebt ook gemerkt dat je lichaam je daarna naar huis heeft gebracht, en dat het weer voor je klaarstond toen je vanochtend wakker werd en naar de douche liep. Besef dat je lichaam altijd alles voor je doet, precies wanneer jij dat wilt, zonder morren en tegenwerpingen. Als je vandaag naar je telefoon grijpt, sta dan even stil bij die beweging. Je arm strekt zich uit, je hand opent zich, je vingers pakken je telefoon. Je staat er nooit bij stil, maar al deze bewegingen zijn uiterst complex. Het is van een dermate hoge standaard dat hersenspecialisten nog steeds niet weten hoe dit precies in het menselijk brein werkt. Waardeer dit wonder van de natuur, waar je altijd, elke minuut van de dag, over kunt beschikken zonder er iets bijzonders voor te hoeven doen. Houdt die waardering deze dag vast, en merk meerdere verfijnde bewegingen op waar je nooit over nagedacht hebt.
Baas in eigen brein
Door mindfulness in je yoga-beoefening en in je dagelijks leven toe te laten, zul je merken dat je innerlijk rustiger wordt. Je yoga-oefeningen zul je met meer diepgang ervaren, waardoor je een grotere ontspanning ontdekt. Als je daarna ook je dagelijkse taken met meer aandacht uitvoert, houd je die ontspanning niet alleen beter vast, maar breidt je deze zelfs uit in je gewone leven. Met mindfulness word je weer de baas van je eigen denken, door niet elk willekeurig bericht in je hoofd toe te staan, en je niet elke slechte bui van een ander aan te trekken. Ook zul je met mindfulness merken dat je niet meer hoeft te multitasken. Geef elke taak eenvoudigweg je volledige aandacht,. Dat werkt niet alleen sneller, maar geeft je ook een gevoel van tevredenheid en vervulling waardoor je ’s avonds met een voldaan gevoel onder de dekens kruipt.
Over Marisa Garau
Tien jaar lang runde Marisa Garau (52) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform. Je vindt meer interessante inzichten en praktische tips in haar uitgebreide artikel over yoga-oefeningen en mindfulness.