Ach, een carpaccio van fruit. Waarom ook niet?
Zo maak je deze mangocarpaccio
Had pakweg twintig jaar geleden niemand er nog van gehoord, tegenwoordig is het overal: carpaccio! Het gerecht is zo bekend geraakt – dan hebben we het over de klassieke variant van rundvlees – dat de naam een eigen leven is gaan leiden. Carpaccio staat inmiddels voor ‘dungesneden’. Deze mangocarpaccio met rookzout & zoetzoute pinda-chili-crunch is onweerstaanbaar. Zo maak je hem:
Ingrediënten
Voor- of tussengerecht (4 personen) bereiden ± 20 min | oven 10 min
Ingrediënten
4 el gezouten pinda’s
2-3 el suiker
½ el chilivlokken
½ teentje knoflook, geraspt
2 niet te grote, iets onrijpe mango’s
rasp en sap van 2 (bio)limoenen
1 kleine rode ui
paar takjes verse oregano
gerookt zout*
chili-olie
extra vierge olijfolie
evt. ook nodig: mandoline
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Stamp de pinda’s grof met de suiker, chilivlokken en knoflook. Verdeel over bakpapier en bak in 5-10 min. goudbruin en knapperig. Laat afkoelen en stamp nog een keer.
Schil de mango’s en snijd of schaaf ze in flinterdunne plakjes tot op de pit. Hussel de plakjes om met de limoenrasp en het -sap. Snijd de rode ui in flinterdunne ringen. Pluk de blaadjes oregano.
Verdeel de mangoplakjes met aanhangend limoensap en -rasp over bordjes of over 1 groot bord. Verdeel de ui erover, bestrooi met de oreganoblaadjes, en bestrooi met de pinda-chili-chrunch en wat gerookt zout. Besprenkel met wat druppels chili-olie en groene olijfolie.
Tip Als je de mango eerst schilt, kun je ’m makkelijk op de mandoline schaven. Draai de mango af en toe een kwartslag zodat je alle stukken rond de pit ‘pakt’.
* Gerookt zout of rookzout is bij goed gesorteerde supermarkten, delicatessenwinkels en online te koop.
Meer lekkere carpaccio recepten staan in Zin 9. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier online.
Recept: Merijn Tol. fotografie: Jeroen van der Spek. styling: Cyn Ferdinandus. bereiding: Victor de Launey