BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Dit wist je nog niet over je zorgverzekering

Dit wist je nog niet over je zorgverzekering

Let op deze drie aandachtspunten

Ondanks dat er online genoeg informatie te vinden is over te zorgverzekering, bewijst dat de praktijk dat er toch nog ‘geheimen’ bestaan. Hierdoor kan het zomaar gebeuren dat kansen om geld te besparen onbenut blijven. Het eigen risico is hier een voorbeeld van. Deze kun en mag je als verzekerde ophogen om de premie te verlagen. Maar welke andere verborgen feitjes zijn er als het gaat om de zorgverzekering?

Oververzekerd vanuit aanvullende verzekering

Heb je een aanvullende verzekering, dan is dat waarschijnlijk voor een reden, dus in principe goed dat je daarvoor hebt verzekerd. De praktijk laat echter zien dat veel mensen een aanvullende verzekering hebben terwijl ze deze eigenlijk niet nodig hebben. In zo’n aanvullend pakket zitten namelijk vaak ‘standaard’ vergoedingen. Grote kans dat je deze niet (allemaal) nodig hebt. Gevolg? Je betaalt onnodig premie. Dit kan efficiënter.

Ga eens na welke aanvullende zorg jij specifiek verwacht nodig te hebben in het komende jaar. Probeer vervolgens even in te schatten wat deze zorg zou kosten op jaarbasis. Als je dit vervolgens afzet tegen de vergoeding(en) vanuit de aanvullende zorgverzekering en tegen de premie die je betaalt voor de aanvullende zorg; kun je eenvoudig een afweging maken.

Ben je goedkoper uit door de zorg zelf te betalen? Dan kun je verschillende dingen doen. Eerste wat je kunt doen is het stopzetten van de aanvullende zorgverzekering. Een andere optie is te zoeken in het vergelijken van zorgverzekeringen. Wellicht past een andere -goedkopere- aanvullende verzekering beter bij jouw wensen en behoeften.

ZorgverzekeringCollectieve verzekering is niet per se goedkoper

Het idee van een collectief klinkt aantrekkelijk: je bij een groep verzekerden aansluiten waardoor je korting kunt krijgen op je zorgverzekering. Veel mensen gaan er dan ook van uit dat ze het goedkoopst uit zijn als ze collectief verzekerd zijn via hun werkgever, de gemeente of via een sport- of patiëntenvereniging. Maar let op: een collectief is niet altijd gunstig. Sterker nog; collectief verzekerden zijn vaak nog duurder uit dan ‘normaal verzekerden’. Dit komt voornamelijk door twee zaken; de pakketsamenstelling en het bedrag waar de premie vanaf gaat.

Bij een collectief heb je te maken met pakketten, net als bij aanvullende verzekeringen. Dit betekent dat er ‘standaard’ dekkingen en vergoedingen zijn opgenomen in het aanbod. Of je hier nu wel of geen behoefte aan hebt; je zult er wel voor moeten betalen. Daarom loont het vaak om op eigen houtje bezig te gaan met zorgverzekeringen vergelijken. Zo krijg je altijd een verzekering die het beste past bij jouw zorgverbruik. Bovendien is de maximale korting bij collectieve zorgverzekeringen dit jaar 5% in plaats van 10%. En deze korting wordt bovendien geheven over hogere premies. Per saldo ben je daardoor vaak duurder uit.

Betaal jaarlijks voor tientallen euro’s voordeel

Veel (lees: de meeste) mensen betalen hun zorgverzekering per maand, middels een automatische afschrijving. Veel mensen weten echter niet van de korting die verzekeraars aanbieden bij jaarbetaling. Heb je (genoeg) spaargeld? Dan is het in ieder geval raadzaam om te checken hoeveel korting jouw (beoogde) zorgverzekeraar aanbiedt bij betaling op jaarbasis. Meestal is dit 2%, maar ook 1% en 1,5% komen voor. Dit lijkt weinig, maar -afhankelijk van je zorgpremie- kan dit toch gaan om enkele tientallen euro’s per jaar. In ieder geval de moeite waard om even na te gaan als bij het zorgverzekering afsluiten.

Dit is een samenwerking met Independer.